Niki Terpstra is zondag als tweede geëindigd in de Ronde van Vlaanderen. De 30-jarige renner van Etixx-QuickStep verloor in de sprint van de klassieker van de Noor Alexander Kristoff.

Het is de eerste podiumplaats van een Nederlander in de Ronde van Vlaanderen sinds de tweede plaats van Erik Dekker in 2001. De laatste Nederlandse triomf dateert uit 1986 (Adrie van der Poel).

Eerder dit seizoen eindigde Terpstra al als tweede in de belangrijke eendagskoersen Omloop Het Nieuwsblad en Gent-Wevelgem.

Op enkele seconden achterstand van de top twee finishte de Belg Greg Van Avermaet als derde, voor de Slowaak Peter Sagan en de verrassende Belg Tiesj Benoot, die pas 21 jaar is. Lars Boom passeerde als zesde de streep, zijn beste klassering in de Ronde van Vlaanderen.

Actief

De Nederlanders waren sowieso actief in de 264,2 kilometer lange klassieker. Dylan Groenewegen van Team Roompot Oranje Peloton maakte deel uit van een kopgroep van zeven renners die al vroeg tot stand kwam.

Samen met de Nieuw-Zeelander Jesse Sergent, de Deen Lars Bak, de Fransman Damien Gaudin, de Duitser Ralf Matzka, de Italiaan Marco Frapporti en de Ier Matt Brammeier bouwde Groenewegen een voorsprong op van ongeveer zeven minuten.

Brammeier kwam als eerste door in Sint-Eloois-Winkel, hetgeen hem zijn gewicht (73 kilogram) in bier opleverde.

Aangereden

Op ongeveer honderd kilometer van de meet werd de kopgroep plotseling gedecimeerd: Sergent werd aangereden door een neutrale wagen en moest de koers verlaten. De Nieuw-Zeelander heeft zijn linkersleutelbeen gebroken, zo meldde zijn ploeg Trek.

De andere leden van de kopgroep werden ingelopen door het uitgedunde peloton toen de hellingen elkaar snel opvolgden. Met vijftig kilometer voor de boeg was de hergroepering daar en konden de favorieten de strijd met elkaar aangaan.

Onder anderen Terpstra en André Greipel reden zeer offensief. Mede door hun demarrages verloor Lotto-Jumbo-kopman Sep Vanmarcke al in een vroeg stadium de aansluiting.

Bij een zoveelste versnelling belandde Terpstra samen met Kristoff aan de leiding. De Nederlander en de Noor begonnen met een marge van dertig seconden op een achtervolgend groepje aan de Oude Kwaremont, de een na laatste van negentien hellingen.

Spannend slot

Na de laatste heuvel, de Paterberg, koesterden Terpstra en Kristoff nog altijd een marge van vijftien seconden op Sagan en Van Avermaet, die ontsnapten uit de groep achtervolgers, onder wie Boom.

Sagan en Van Avermaet kwamen nog dicht in de buurt van de leiders, maar Terpstra en Kristoff hielden voldoende voorsprong om te sprinten voor de overwinning.

De 27-jarige Noor bleek overtuigend de snelste en bekroonde daarmee een zeer sterk voorjaar met eerdere zeges in onder meer Parijs-Nice, de Ronde van Oman en, afgelopen week nog, de Driedaagse De Panne. Ook eindigde hij als tweede in Milaan-San Remo.