De naam van Lars Boom prijkt op weinig favorietenlijstjes voor de Ronde van Vlaanderen, maar de kopman van Astana is wel van plan om er zondag bij te zijn in de finale van de Belgische klassieker.

"Het is heel rustig rond mij en dat bevalt me eigenlijk wel. Ik wil gewoon mee zijn in de finale en daar mezelf laten zien", zegt de Brabander tegen NU.nl.

Boom kwam dit voorjaar zowel in Dwars door Vlaanderen als de E3 Prijs ten val. Door heupklachten moest hij Gent-Wevelgem overslaan, maar het lichaam functioneert na twee dagen koersen in de Driedaagse van De Panne weer redelijk.

"Het gaat op zich wel goed, al werkt mijn linkerbeen soms nog niet helemaal mee. Ik hoop dat ik het niet al te veel meer voel, in De Panne kwam ik er wel een beetje doorheen."

In dienst van Belkin kampte Boom vorig jaar ook al met fysiek malheur in een belangrijke periode. Een scheurtje in zijn elleboog hinderde hem tijdens het voorjaar. "Er is ieder jaar wel iets inderdaad. Ach, daar moet ik maar mee dealen."

Vertrouwen

De 29-jarige Boom put voor de start van Vlaanderens Mooiste moed uit zijn heroïsche zege van vorig jaar bij de kasseienrit van de Tour de France. "Ik denk dat ik daardoor wel met meer vertrouwen start en de favorieten zullen om die reden vast wel naar mij kijken."

"Voor mij is het belangrijkste dat ik me in Dwars door Vlaanderen heel goed voelde en dat heb ik ook laten zien behalve die valpartij in volle finale. Daar zat ik dicht tegen de honderd procent aan en dat gevoel is echt nog niet weg."

Boom, die een elfde plaats in 2013 als beste resultaat in Vlaanderen heeft staan, denkt dat hij met Laurens De Vreese, Andrii Grivko en Borut Bozic als steunpilaren mee kan doen om de prijzen. "Als ik in de top tien zit, ben ik heel tevreden. Dat heb ik hier nog nooit gereden. Het liefst sta ik natuurlijk op het podium."

Mooie finale

De tijdritspecialist durft niet te zeggen welke ploeg de koers op eerste paasdag in handen gaat nemen nu topfavorieten Fabian Cancellara en Tom Boonen ontbreken door de gevolgen van een valpartij.

"Het wordt in ieder geval lastig, er zijn heel veel favorieten nu. Ik denk niet dat er eentje sterk genoeg is om alleen naar de streep te gaan. Het zit allemaal heel kort bij elkaar. Veel ploegen zullen de koers wat harder gaan maken en dat levert vast een mooie finale op."

Een overwinning in Parijs-Roubaix van volgende week staat eigenlijk nog hoger op het verlanglijstje van Boom. "Dat is voor mij persoonlijk de mooiste koers die er is en deze komt heel kort daarna. Maar volgende week zit niet in mijn achterhoofd hoor. Ik gooi gewoon alle registers open."

Een succesje in Vlaanderen lijkt welkom voor Astana, dat door de dopinggevallen van vorig jaar al maanden is verwikkeld in een strijd met de UCI over de World Tour-licentie. "Maar niemand is ermee bezig hoor. De sfeer is gewoon heel goed."