De Zwitser Stefan Küng heeft zaterdag de Volta Limburg Classic gewonnen. De talentvolle tijdrijder (21) van BMC kwam na 198 kilometer door Zuid-Limburg solo over de meet.

Küng, die in februari nog de wereldtitel op de achtervolging op de baan pakte, bleef de achtervolgers in Eijsden een kleine halve minuut voor. Maciej Paterski eindigde als tweede, Kungs ploeggenoot Dylan Teuns werd derde.

De jonge Zwitser maakte deel uit van een kopgroep, met daarin ook Bert-Jan Lindeman van Lotto-Jumbo. Toen zij bijna waren bijgehaald door een achtervolgende groep, ging Küng ervandoor.

Hij kwam na een solo van een dikke vijftien kilometer alleen over de meet en boekte zo zijn eerste profzege. In de achtergrond was Wilco Kelderman op de achtste plaats de beste Nederlander in de uitslag, Steven Kruijswijk werd tiende.

"We hadden het parcours met de ploeg heel goed verkend, met name de laatste twintig kilometer zaten helemaal in mijn hoofd", zei Küng. "Tijdrijden is mijn specialiteit en ik heb de finale van deze wedstrijd als een rit tegen de klok aangepakt. Lindeman wilde niet meer meerijden en toen besloot ik een solo aan te gaan." 

Lindeman

Die Drent zat er naar eigen zeggen flink doorheen. "Ik was na een dag in de aanval aardig kapot en Küng was duidelijk frisser in de finale gearriveerd. Daarom gokte ik op het meerijden in zijn wiel, maar hij was te sterk. Jammer dat er net niet meer in zat voor me."

Küng maakte eerder in de week ook al indruk in de Driedaagse De Panne, door achter Bradley Wiggins tweede te worden in de tijdrit.