Alexander Kristoff heeft donderdag de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn naam geschreven.

De Noor van Katoesja werd derde in de afsluitende tijdrit en bouwde zijn voorsprong op nummer twee Stijn Devolder zelfs met een seconde uit.

Kristoff noteerde een tijd van 18.07 minuten, Devolder kwam niet verder dan 18.08 en moest genoegen nemen met de vierde plaats.

De Belg won de koers in 2005, maar kwam dit jaar 23 seconden tekort om de eindzege te pakken.

Bradley Wiggins was de snelste in de race tegen de klok. De wereldkampioen tijdrijden kwam na veertien kilometer in 17.49 over de streep.

De renner van Team Sky werd bovendien derde in het eindklassement, op 42 seconden van Kristoff.

Stefan Küng reed ook binnen de achttien minuten. Zijn tijd van 17.59 was goed voor de tweede plaats in de tijdrit en de vierde plaats in het algemeen klassement.

Jens Mouris was de beste Nederlander in de tijdrit. De renner van Orica-GreenEdge werd tiende en moest 41 seconden toegeven op Wiggins.

Hattrick

Kristoff, die de eerste twee ritten won, was eerder op de dag ook al de sterkste in de derde etappe. Hij bleef André Greipel nipt voor in de massasprint. Er moest een fotofinish aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen.

Het verschil bedroeg drie tienduizendste van een seconde, oftewel 0,0003.

De Italiaan Sacha Modolo sprintte naar de derde plek. Raymond Kreder was op plaats zes de beste Nederlander. Dylan Groenewegen werd zevende.

De ochtendrit stond in het teken van een ontsnapping van dertien renners, waaronder de Nederlanders Pim Ligthart (Lotto-Soudal) en Tim Kerkhof (Team Roompot Oranje Peloton).

Ondanks de goede samenwerking in de kopgroep bleef het verschil beperkt, een gevolg van het strakke tempo dat de sprintersploegen onderhielden in het peloton.

Toch vond pas op 1,7 kilometer van de streep de samensmelting plaats.

Opgaves

Theo Bos en Lars Boom verlieten de Driedaagse vroegtijdig. Bos kwam tijdens de derde etappe ten val, belandde zelfs in een sloot en gaf zonder op het oog ernstige verwondingen op.

Boom, die vorige week zowel in Dwars door Vlaanderen als de E3 Prijs viel, ging donderdagochtend niet meer van start.