Met de Ronde van Vlaanderen staat zondag de tweede van de vijf 'monumenten' op het programma in dit wielerseizoen. Het is de 99e editie van de klassieker die ook wel 'Vlaanderens Mooiste' wordt genoemd.

De 264,2 kilometer lange koers voert de renners vanaf de officiële start in Loppem naar de finish in de Minderbroedersstraat in het dorpje Bevere. (Bekijk het parcours)

Met negentien heuvels telt de Ronde er twee meer dan vorig jaar: de Tiegemberg (de eerste helling na 87 kilometer) en de Berendries (na 171 kilometer) zijn toegevoegd.

Voorafgaand aan de eerste heuvel rijden de renners over zes vlakke kasseistroken van in totaal tien kilometer. Daarna volgen de hellingen in dezelfde volgorde als vorig jaar, met de Berendries die ertussen is geschoven.

De Oude Kwaremont (drie keer) en de Paterberg (twee keer) komen de renners meerdere keren tegen. De Oude Kwaremont na 112, 210 en 248 kilometer en de Paterberg na 213 en 251 kilometer, tevens de laatste klim voor de finish.

Fabian Cancellara, getipt als favoriet en tevens winnaar van de afgelopen twee edities, doet door zijn val in de E3 Prijs van vorige week vrijdag niet mee in de Ronde van Vlaanderen. Hetzelfde geldt voor Tom Boonen, die in Parijs-Nice zwaar ten val kwam.

Favorieten voor de eindzege zijn onder anderen Etixx-QuickStep-renners Niki Terpstra (eerder dit jaar winnaar van de Ronde van Qatar) en Zdenek Stybar, Geraint Thomas (Team Sky), Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo) en Alexander Kristoff, de man in vorm, gezien zijn zege in de Driedaagse van De Panne-Koksijde.

Kenner

Adrie van der Poel (winnaar 1986): "Stijn Devolder en Stijn Vandenbergh zijn voor mij grote favorieten, ik heb gezien dat ze in orde zijn. Binnen de ploeg van Etixx-QuickStep sputtert de communicatie alleen een beetje de laatste weken. Er moet wel een keiharde lijn zijn, anderen komen pas in aanmerking als de kopman er doorheen zakt."

"Nu gaat er voor elke renner een wereld open doordat Tom Boonen er niet is. Ze moeten juist de kwaliteiten van de hele ploeg benutten. Je bent vaak afhankelijk van ploegmaats om net een paar procentjes beter te zijn dan de anderen en zo'n grote koers te winnen."

"Ik verwacht verder dat Peter Sagan en Sep Vanmarcke heel goed zijn, net als Alexander Kristoff trouwens. Het is wel interessant dat Boonen en Fabian Cancellara er niet zijn, we gaan in één keer van twee topfavorieten naar zeven of acht."

Volksfeest

De Ronde van Vlaanderen is vermoedelijk het grootste volksfeest in België. Jaarlijks staan meer dan 600.000 mensen langs het parcours en door het hele land vinden er activiteiten plaats.

Elk jaar is er een 'Dorp van de Ronde', waar nog meer feestelijkheden plaatsvinden dan in andere steden/dorpen. Bovendien wordt telkens iets of iemand dat gestalte gaf aan de Ronde herdacht.

Zwevegem heeft deze editie de eer het 'Dorp van de Ronde' te zijn. "Het enthousiasme van de bevolking is bijzonder groot en dit in alle deelgemeenten die ook elk afzonderlijk in hun eigen dorpskern de doortocht van de Ronde in de kijker plaatsen en voor randanimatie zorgen, Uiteraard met inbegrip van drank- en eetfestijnen, zoals het in Vlaanderen past", zegt burgemeester Marc Doutreluingne van Zwevegem.

"Het programma is te uitgebreid om opgesomd te worden. Als uitschieters kan ik wijzen op de opbouw van een feesttent in het centrum van de gemeente, waar op vrijdagavond een jeugdfuif plaatsvindt, en op zondag een VIP-gebeuren met 450 deelnemers. Zondagavond is een slotfeest met gratis toegang voor iedereen en met optreden van Vlaamse schlagerzangers."

Zwevegem werd genomineerd (en uiteindelijk dus verkozen) als 'Dorp van de Ronde' omdat Marcel Kint tachtig jaar geleden als onafhankelijke de Ronde van Vlaanderen won. Kint werd geboren in Zwevegem.

Nederlanders

Vanmarcke wordt bij Lotto-Jumbo onder anderen bijgestaan door Rick Flens, Tom Leezer, Bram Tankink, Maarten Tjallingii en Jos van Emden.

Roompot vaardigt Jesper Asselman, Sjoerd van Ginneken, Brian van Goethem, Johnny Hoogerland, Tim Kerkhof, Wesley Kreder, Ivar Silk en Berden de Vries af in de Ronde van Vlaanderen.

De andere Nederlanders die zondag in actie komen zijn Lars Boom (Astana), Jens Mouris (Orica-GreenEdge), Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin), Theo Bos (MTN), Roy Curvers, Koen de Kort, Albert Timmer en Ramon Sinkeldam (allen Giant-Alpecin).

Top 5 in 2014:
1. Fabian Cancellara
2. Greg van Avermaet
3. Sep Vanmarcke
4. Stijn Vandenbergh
5. Alexander Kristoff

Beste Nederlander in 2014:
6. Niki Terpstra

Laatste Nederlandse winnaar:
Adrie van der Poel (1986)

Recordaantal overwinningen:
Achiel Buysse, Fabian Cancellara, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fiorenzo Magni (3 zeges)

Deelnemende teams met tussen haakjes de kopman
AG2R (Johan Vansummeren, Sébastien Turgot)
Androni (Oscar Gatto)
Astana (Lars Boom)
BMC (Greg Van Avermaet)
Bora-Argon (Jan Barta)
Cannondale-Garmin (Dylan van Baarle, Jack Bauer)
Cofidis (Michael Van Staeyen, Cyril Lemoine)
Etixx-Quick Step (Niki Terpstra, Zdenek Stybar, Stijn Vandenbergh)
Europcar (Yannick Martinez, Yohann Gene)
FDJ (Arnaud Démare)
Giant-Alpecin (John Degenkolb)
IAM Cycling (Sylvain Chavanel)
Katoesja (Alexander Kristoff)
Lampre-Merida (Filippo Pozzato, Davide Cimolai)
Lotto-Jumbo (Sep Vanmarcke)
Lotto-Soudal (Jurgen Roelandts, Jens Debusschere)
Movistar (Juan José Lobato, José Joaquín Rojas)
MTN (Tyler Farrar)
Orica-GreenEdge (Jens Keukeleire, Luke Durbridge, Svein Tuft)
Roompot Oranje (Johnny Hoogerland)
Team Sky (Geraint Thomas, Bradley Wiggins)
Tinkoff-Saxo (Peter Sagan)
Topsport Vlaanderen-Baloise (Edward Theuns, Jelle Wallays)
Wanty-Groupe Gobert (Björn Leukemans, Marco Marcato)