S​ergei Tsjernetski heeft zaterdag de zesde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. Steven Kruijswijk kwam ondanks een aanval in de finale tekort voor de ritzege.

Katoesja-coureur Tsjernetski was in de rit naar Port Aventura de snelste in de sprint van een kopgroep, die het peloton een kleine twee minuten voorbleef.

Ook Kruijswijk maakte deel uit van de kopgroep die de rit al snel na de start kleur gaf door vrijwel de hele dag uit het zicht van het peloton te blijven. De renner van Lotto-Jumbo probeerde op twee kilometer van de meet te ontsnappen, maar werd een kilometer later weer gegrepen.

De Brabander had vervolgens niet meer de kracht om nog mee te sprinten om de etappezege in de koers die deel uitmaakt van de WorldTour en kwam uiteindelijk als twaalfde over de finish.

De Australiër Richie Porte behoudt de leiding in het klassement. Hij verdedigt zondag in de slotetappe, met start en aankomst in Barcelona, een kleine voorsprong op de Italiaan Domenico Pozzovivo en Alberto Contador.

De Spanjaard van Tinkoff-Saxo ging in de slotfase onderuit maar verloor geen tijd verloor omdat het in de laatste drie kilometer gebeurde.

Ten Dam

Laurens ten Dam moest de koers na een val verlaten. De klimmer van Lotto-Jumbo ging onderuit en werd met een ambulance naar het ziekenhuis van Reus gebracht.

Over de verwondingen van Nederlander is nog niets bekend.