Tinkoff-Saxo heeft dinsdag bevestigd dat sportdirecteur Bjarne Riis sinds zondag niet meer "actief betrokken" is bij het team.

De World Tour-equipe spreekt tegen dat deze beslissing is genomen vanwege financiële zaken of een gebrek aan resultaten, zoals werd gespeculeerd in Deense kranten.

Een reden om in elk geval voorlopig niet meer gebruik te maken van de diensten van Riis wordt echter niet gegeven.

In de loop van dit jaar worden de resultaten bekend van een onderzoek van het Deense antidopingbureau ADD. Deense media speculeren dat Riis een straf boven het hoofd hangt naar aanleiding van de bevindingen van het ADD.

Nog onduidelijk is of de Deen is ontslagen. "We hebben nog geen beslissing genomen over bepaalde teamleden. Die zullen, zodra de tijd daarvoor rijp is, bekend worden gemaakt", meldt Tinkoff-Saxo in een summiere verklaring.

Contador

De World Tour-formatie boekte dit seizoen ondanks de aanwezigheid van Alberto Contador en Peter Sagan pas twee zeges. Die magere balans was voor de uitgesproken eigenaar Oleg Tinkov reden om zijn zorgen uit te spreken.

"Grote talenten moeten altijd onder druk worden gezet. Dat kan God doen, dat kunnen ze zelf doen, als het maar gebeurt", zei de Rus"Zeker als we het hebben over renners met een miljoenencontract."

"Ik leg mezelf elke dag ook druk op. We hebben het over sporters en ploegleiders, niet over de prinses op de erwt."

De 50-jarige Riis fungeert al sinds 2001 als ploegleider en later eigenaar en sportdirecteur van achtereenvolgens CSC, Saxo Bank en Tinkoff-Saxo. 

Eind 2013 deed hij de ploeg van de hand aan Tinkov, maar bleef hij betrokken bij de equipe.