Maciej Paterski heeft maandag de eerste etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Pool was de beste van een kopgroep van drie, die veel ruimte kreeg van het peloton.

Paterski, zondag nog 22e in Milaan-San Remo, bleef Pierre Rolland en Bart de Clercq voor en boekte zo zijn eerste World Tour-zege.

Het trio was na ruim een uur koers ontsnapt uit het peloton en pakte een grote voorsprong. Het peloton weigerde lange tijd om de achtervolging op de koplopers in te zetten, waardoor De Clercq, Rolland en Paterski na één dag al een slag hebben geslagen in het klassement.

De grote groep kwam pas 2 minuten en 40 seconden na de eerste drie renners over de streep in Calella.

Paterski is vanzelfsprekend ook de eerste leider in Catalonië. Wout Poels (Team Sky) is door gepakte bonificatieseconden de beste Nederlander op plek vier, met een achterstand van 2.47 minuten.

13 minuten

De renners kwamen in de 185 kilometer lange eerste rit van de etappekoers uit de World Tour met start en finish in badplaats Calella een col van tweede, een col van eerste en een col van derde categorie tegen.

De Clercq (Lotto-Soudal), Rolland (Europcar) en Paterski (CCC Polsat) vertrokken na ruim vijftig kilometer uit het peloton en de Belg, Fransman en Pool fietsten een voorsprong van liefst dertien minuten bij elkaar.

Het peloton maakte ondanks de ruime marge en de grote namen op de startlijst geen aanstalten om de vluchters terug te pakken.

Sky

Team Sky van kopman Chris Froome reed wat op kop van de grote groep, maar met dertig kilometer te gaan was het verschil met het trio vooraan nog steeds negen minuten.

Dat was het sein voor Tinkoff-Saxo (Alberto Contador), Etixx-QuickStep (Rigoberto Uran) en Movistar (Alejandro Valverde) om te gaan helpen in de achtervolging, maar die versnelling kwam veel te laat om nog om de etappezege mee te kunnen doen.

De Clercq, Rolland en Paterski reden samen naar de finish en de Pool bleek uiteindelijk simpel de snelste in de spurt.

Maagvirus

De Ronde van Catalonië duurt nog tot en met zondag. In de komende dagen moet er flink geklommen worden.

Titelverdediger Joaquim Rodriguez moest door een maagvirus afzeggen voor de koers in eigen land.

Arie den Hartog was in 1966 de enige Nederlandse eindwinnaar. Dit jaar staan er tien landgenoten aan de start, onder wie Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk.