John Degenkolb heeft zondag de 106e editie van Milaan-San Remo gewonnen. De Duitse sprinter van Giant-Alpecin versloeg Alexander Kristoff in de sprint op de Via Roma.

Michael Matthews legde beslag op de derde plek, voor Peter Sagan. Fabian Cancellara moest met de zevende plaats genoegen nemen. De beste Nederlander was Sebastian Langeveld op plaats veertien.

Het is voor de 26-jarige Degenkolb zijn eerste zege in een klassieker. De Duitser timede perfect en stak in de laatste meters Kristoff voorbij. De Noor van Katoesja, vorig jaar nog winnaar, kwam veel te vroeg op kop.

De 293 kilometer lange Milaan-San Remo kende een monotoon verloop.

In de eerste uren van de koers reed een kopgroep van elf renners aan de leiding, onder wie de Nederlander Maarten Tjallingii en Matteo Bono, een erkend 'ontsnapper'. De avonturiers fietsten onder regenachtige omstandigheden naar een maximale voorsprong van elf minuten.

Het peloton nam uitgebreid de tijd om de vluchters in te rekenen en slaagde uiteindelijk in die missie. De samensmelting vond pas op 22 kilometer van de meet plaats.

Chaotisch

Wat volgde, was een chaotische fase met talloze demarrages. Het waren Daniel Oss en Geraint Thomas die met een kleine voorsprong op het peloton begonnen aan de Poggio, de laatste beklimming.

Thomas bereikte als eerste de top, maar zijn marge was nihil doordat favorieten als Sagan, Philippe Gilbert en Cancellara versnelden op de Poggio. De rol van Gilbert was uitgespeeld na een valpartij, zoals er veel renners onderuit gingen door het natte wegdek.

In de afdaling van de Poggio werd Thomas gegrepen, zodat een groep van ongeveer 25 renners begon aan de laatste twee kilometer. Aanvallen in de slotfase bleven uit, waarna Degenkolb zegevierde in de sprint.

De tweede voorjaarsklassieker is over precies twee weken: de Ronde van Vlaanderen.

Degenkolb emotioneel na triomf in Milaan-San Remo | Dumoulin: 'Ons eerste monument is binnen'