Thomas Dekker zet per direct een punt achter zijn loopbaan. De 30-jarige Noord-Hollander maakte tien jaar deel uit van het profpeloton.

"Wekenlang heb ik erover nagedacht. Ik heb gewikt en gewogen", schrijft Dekker op zijn website.

"Ik heb de opties naast elkaar neergelegd en ze een voor een overwogen. Ik heb geluisterd naar mijn verstand en naar mijn gevoel. Nu ben ik eruit. Ik stop met wielrennen."

Dekker, die bij de beloften al als een groot talent gold, begon zijn professionele loopbaan in 2005 bij Rabobank. Een jaar later won hij op 21-jarige leeftijd de prestigieuze rittenkoers Tirreno-Adriatico. Weer een jaar later zegevierde hij in de Ronde van Romandië.

Belangrijke overwinningen bleven daarna uit. Medio 2009, toen hij Rabobank al had verruild voor Silence-Lotto, werd bekend dat hij eind 2007 positief had getest op epo bij een out-competition-controle. De tijdrijder gaf toe doping te hebben gebruikt.

Na een schorsing van twee jaar keerde Dekker halverwege 2011 terug in het peloton bij het Chipotle Development Team, de opleidingsploeg van Garmin-Cervélo.

Het lukte hem om daar een contract bij het World Tour-team Garmin af te dwingen. Daar werd zijn verbintenis eind vorig seizoen niet verlengd. De Noord-Hollander haalde niet meer het niveau van aan het begin van z'n loopbaan.

Video: Thomas Dekker bergt zijn fiets op

Werelduurrecord

Afgelopen maand slaagde Dekker er net niet in om het werelduurrecord te verbeteren.

In het Mexicaanse Aguascalientes kwam hij tot een afstand van 52,221 kilometer, waar Rohan Dennis in februari in een uur tijd 52,491 kilometer fietste.

"Ik wilde er bewijzen dat ik nog steeds hard kan fietsen, en daarnaast wilde ik weten in hoeverre ik nog wielrenner wilde zijn. Het antwoord is nu, enkele weken na de aanval op het record, duidelijk voor me", aldus Dekker.

"Als jonge prof wilde ik maar één ding: wielerkoersen winnen. En het liefst zo veel en zo groots mogelijk. Ik had er alles voor over. Dat was mijn kracht en mijn valkuil tegelijk; het heeft me ver gebracht en me diep laten zinken."

"De afgelopen jaren ben ik meer en meer gaan beseffen dat er meer is in het leven dan wedstrijden winnen. Ik koerste uit liefde voor de sport, niet meer om ten koste van alles te winnen."