Wielrennen

Quintana blijft Mollema voor in eindklassement Tirreno

Bauke Mollema is er niet in geslaagd om leider Nairo Quintana bij de afsluitende tijdrit van de Tirreno-Adriatico te passeren in het klassement.

De Nederlander was 21 seconden sneller dan de Colombiaan in de zevende etappe, maar moest 39 seconden goedmaken. Mollema handhaafde zich daarmee wel op plek twee.

Quintana is de eerste Colombiaanse winnaar van de Tirreno. Zijn landgenoot Rigoberto Uran is de nummer drie met een achterstand van 31 seconden.

Fabian Cancellara, teamgenoot van Mollema bij Trek, won de tijdrit over tien kilometer in San Benedetto Del Tronto in 11 minuten en 23 seconden. De Italiaan Adriano Malori, winnaar van de proloog, werd tweede op vier seconden, voor Vasil Kirijenka.

Cancellara maakte naar eigen zeggen een fout goed. Op de openingsdag van de vijftigste editie van de Tirreno liet hij zich verrassen door Malori. De race tegen de klok was toen maar half zo lang.

"Ik heb alles gegeven en ben blij met het resultaat. Deze zege zit in de pocket, maar ik kijk natuurlijk ook naar een grotere voorstelling. Die is komend weekeinde", zei Cancellara, doelend op Milaan-San Remo.

World Tour-ranking

Mollema reed met 11.57 een uitstekende tijdrit, zeker gezien zijn dramatische race tegen de klok voor Belkin in de Tour de France van vorig jaar. De klimmer zakte destijds na een 140e plaats drie plekken in het klassement en klaagde daarna over zijn tijdritfiets.

De 28-jarige Mollema trainde dit jaar meer op die discipline en had naar eigen zeggen de beschikking over een betere fiets. Dat was te zien aan zijn 22e plaats op slechts drie seconden van een grote naam als Alberto Contador.

Quintana sloeg zijn slag door zondag in de etappe naar Terminillo, die werd gesteisterd door de sneeuw. Mollema kwam het dichtst bij hem in de buurt tijdens de rit waarin Wout Poels, winnaar van de vierde etappe, zijn leiderstrui verloor. De Limburger werd uiteindelijk zevende in het klassement op 56 seconden van Quintana.

Mollema komt door zijn goede optreden in Italië binnen op de vijfde plek van de World Tour-ranking, die aangevoerd wordt door Parijs-Nice-winnaar Richie Porte. Quintana staat nu derde, zeven plekken boven Tom Dumoulin, de andere Nederlander in de top tien.

Mollema tevreden met tweede plaats in Tirreno-Adriatico

Tip de redactie