Tom Dumoulin is zaterdag uitgeput uit Parijs-Nice gestapt. De Limburger van Giant-Alpecin voelde zich vorige week voor de start van de etappewedstrijd al niet fit en gaf op tijdens de zware zesde etappe.

"Tom was leeg'', legde ploegleider Adriaan Helmantel uit. "We waren van tevoren al niet helemaal zeker over hoe hij zich op de fiets zou herstellen. Dit bleek een etappe te veel voor hem te zijn.''

Dumoulin had in Parijs-Nice voor het klassement willen gaan, ook omdat de koers zondag wordt afgesloten met een tijdrit. Die zal hij nu niet rijden.

Het was voor de Duitse ploeg met Nederlandse roots sowieso geen beste dag. Ook Koen de Kort, Warren Barguil en Zico Waeytens knepen in de voorlaatste etappe in de remmen.

Moreno Hofland van Lotto-Jumbo stapte zaterdag al niet meer op voor de zesde etappe, die werd gewonnen door Tony Gallopin.

In totaal stapte bijna een derde van het peloton, onder wie veel sprinters, tijdens de kletsnatte etappe af. Van de 154 coureurs die vrijdag de vijfde etappe beëindigden, kwamen er een dag later slechts 106 over de meet.

Gallopin grijpt macht in Parijs-Nice na zege in zesde etappe