Wout Poels was zaterdag zeer blij dat hij in een zo sterk bezette koers als de Tirreno-Adriatico een etappe op zijn naam kon schrijven én de leiding in het klassement kon overnemen.

"Het is geweldig om in een koers met zulke sterke renners een rit te winnen en de leiderstrui te veroveren", doelde Poels op de site van zijn ploeg Team Sky op onder meer de toppers Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

De 27-jarige Limburger reed in de zware derde etappe op de laatste beklimming van de Crispiero, een col van drie kilometer met een gemiddelde stijging van negen procent, weg uit de groep der favorieten en hield vervolgens stand in de afdaling naar finishplaats Castelraimondo.

"Het was een heel goede aanval, de timing was perfect, en het is erg mooi om solo naar de zege te rijden", aldus Poels, die voor dit seizoen overkwam van Omega Pharma-Quick Step en zijn eerste overwinning in dienst van Sky boekte. "De Tirreno ligt me goed, ik lijk hier altijd goed te presteren."

Koninginnenrit

Zondag staat de koninginnenrit op het programma in de Italiaanse etappekoers, die nog tot en met dinsdag duurt. Het peloton wacht in de etappe naar Terminillo onder meer een slotklim van ruim zestien kilometer.

Poels, die in het klassement nu zeventien seconden voorsprong heeft op de nummer twee Rigoberto Uran, ziet de vierde rit in lijn met vertrouwen tegemoet.

"Mijn vorm is goed en ik kan goed klimmen, dus het maakt me niet uit hoe lang de slotklim is. Ik voel me prima en ik heb een sterke ploeg om me heen. Ik ben dus niet bang voor de etappe van zondag, het is juist mooi om in de leiderstrui aan die rit te beginnen."

Ploegleider Dario Cioni kondigde alvast aan dat Team Sky, dat Froome wegens ziekte moet missen in de Tirreno, volledig in dienst zal rijden van Poels. "Zondag is een zware rit, maar dat was die van vandaag ook en Wout was de beste. We zullen er zondag alles aan doen om Wout te steunen."

Contador

Van de 'grote drie' verloor Nibali zeven seconden op de groep-Uran waarvan ook Bauke Mollema, Contador en Quintana deel uitmaakten. "Ik lette in de beklimming op hen'', vertelde Poels, "maar ik voelde me zo sterk dat ik kort voor de top besloot zelf aan te vallen.''

Nibali staat nu negende op 31 seconden van Poels, titelverdediger Contador is tiende op 32 seconden terwijl Quintana veertiende staat op 34 seconden. Mollema is de nummer zeven op 28 tellen.

Contador kwam zaterdag ten val zonder ernstige gevolgen. "Poels heeft belangrijke seconden gepakt maar de Tirreno wordt beslist op de Terminillo en in de afsluitende tijdrit'', meldde de Spanjaard.

Poels pakt leiderstrui in Tirreno-Adriatico dankzij ritzege