Jolien D'Hoore heeft zaterdag de Ronde van Drenthe gewonnen. De Belgische versloeg in de eerste wedstrijd om de wereldbeker in Hoogeveen in de sprint de Nederlandse rensters Amy Pieters en Ellen van Dijk.

D'Hoore is tweevoudig Belgisch kampioene. Dit jaar won ze al de Omloop van het Hageland.

"We waren goed vertegenwoordigd in de slotfase met vier rensters en onderling hadden we besloten dat ik het in de sprint mocht doen. Het is natuurlijk geweldig om bij een nieuwe ploeg dat vertrouwen te krijgen en het dan ook nog af te maken'', vertelde de renster van Wiggle Honda, die haar eerste wereldbekerzege uitgerekend op haar 25e verjaardag boekte.

"Of ik de trui nog kan vasthouden de komende koersen, moeten we afwachten. Wel hoop ik in de Ronde van Vlaanderen tot het einde voor de zege mee te doen. Het begin mag er zijn in ieder geval."

Pieters

Pieters had in de sprint weinig hoop de Vlaamse van de zege te houden. "Ik had al veel moeten doen in de achtervolging op een kopgroep van vier, waar de grote blokken allemaal een renster mee hadden."

"Ik kon mezelf goed lanceren voor de sprint, maar Jolien was simpelweg te snel. Dat is ook niet iets om je voor te schamen, ze is een van de snelste rensters van het peloton'' zei Pieters die voor Liv-Plantur uitkomt.

"Voor mij is het mooi dat ik na het vertrek van Kirsten Wild heb laten zien dat we als ploeg nog voor de prijzen mee kunnen doen. Ik heb voor mijn gevoel mijn rol als kopvrouw wel waar gemaakt."

Mannen

Bij de mannen was ook een Belg de beste in de profronde van Drenthe. De 23-jarige Edward Theuns van Topsport Vlaanderen-Baloise klopte na bijna 198 kilometer in de sprint favoriet Bert-Jan Lindeman, de renner uit Emmen die in 'zijn' regio graag had willen winnen.

Lindeman was in 2012 wel de beste in de Ronde van Drenthe, vorig jaar werd hij derde.

De 25-jarige renner van LottoNL-Jumbo behoorde tot een kopgroep van vijf renners, die uit de greep van het peloton wist te blijven. Lindeman ging op 200 meter van de finish in Hoogeveen de sprint aan, maar liet zich aftroeven door Theuns.