De UCI is een voorstander van nachtelijke dopingcontroles. Dat laat voorzitter Brian Cookson van de internationale wielerunie vrijdag weten.

"We zullen de CADF aanmoedigen om ook 's nachts te gaan testen, als zij geloven dat het nodig is", meldt de UCI in een persbericht.

De CADF is de aan de UCI gelieerde organisatie die verantwoordelijk is voor de controles.

Het invoeren van nachtelijke dopingcontroles is een van de aanbevelingen van de hervormingscommissie CIRC, die ruim een jaar lang onderzoek deed naar de dopingcultuur in het wielrennen.

Begin deze week publiceerde de commissie een lijvig rapport met tal van suggesties om de strijd tegen doping op te voeren.

Vastberaden

"Ik ben vastberaden om met behulp van het CIRC-rapport het vertrouwen van de fans volledig terug te winnen", zegt Cookson.

"We zullen een werkgroep in het leven roepen om te zorgen dat alle aanbevelingen nauwkeurig worden bestudeerd."

In het rapport staat onder meer dat sommige renners 's nachts microdoses epo nemen. De kans is dan zeer klein dat ze worden betrapt, zelfs bij een controle in de daaropvolgende ochtend.

Als het aan de UCI ligt, worden verschillende maatregelen zo snel mogelijk ingevoerd, waaronder de nachtelijke controles.

Chris Froome, een van de weinige actieve renners die sprak met de commissie, pleitte donderdag al voor deze maatregel.

"Misschien is het ongemakkelijk, maar het helpt om de sport waar ik van houd schoon te krijgen. Laten we het invoeren, Brian Cookson." 

Biologisch paspoort

Verder is de wielerunie onder meer van plan om de aanbeveling over te nemen, dat er beter moet worden samengewerkt met het mondiale antidopingbureau WADA bij het verzamelen van data voor het biologisch paspoort.

Bovendien neemt de UCI de suggestie over dat er een permanent meldpunt moet komen voor klokkenluiders.

"Deze maatregelen borduren voort op de zaken die al zijn veranderd sinds ik in september 2013 tot UCI-voorzitter werd verkozen", aldus Cookson, die de aanzet gaf tot het onderzoek van de driekoppige hervormingscommissie.

"Sindsdien zijn al verschillende onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd, met onder meer als resultaat dat de voorzitter zich niet meer kan bemoeien met dopingzaken."

Apotheek

Veel aanbevelingen zijn (nog) niet overgenomen door de UCI. De CIRC-commissie pleitte ook om de haalbaarheid van één centrale apotheek te onderzoeken. Alle middelen die renners tijdens een etappekoers willen gebruiken, zouden via deze apotheek te zijn verkrijgen.

Het is nog onduidelijk of de UCI hier daadwerkelijk een onderzoek naar doet.

Spekenbrink wil snel hervormingen wielersport presenteren | De belangrijkste conclusies in het dopingonderzoek