De Belg Jens Debusschere heeft donderdag de eerste etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. Peter Sagan werd tweede en Sam Bennett derde.

De blauwe leiderstrui blijft om de schouders van de italiaan Adriano Malori, die woensdag de proloog won. Sagan volgt op een seconde en Fabian Cancellara staat derde.

Lotto-Jumbo-rijder Martijn Keizer slaagde er in enkele bonificatieseconden te veroveren, waardoor hij nu tiende staat in het algemeen klassement.

Vrijdag gaat de Tirreno-Adriatico verder met de tweede etappe van Cascina naar Arezzo over 203 kilometer. De Italiaanse rittenkoers duurt nog tot en met dinsdag.

Valpartij

De eerste etappe, een vlakke rit van 153 kilometer, voerde de renners van Camaiore naar Cascina. Op bijna dertig kilometer van de finish viel de kopgroep van zeven renners, waar Keizer deel van uitmaakte, uiteen.

Edoardo Zardini, Cristiano Salerno en Carlos Quintero vormden de nieuwe kopgroep met een minuut voorsprong op het peloton. Veertien kilometer voor de finish werden ze opgeslokt door de ploegen van de sprinters.

Het peloton koersde af op een massasprint, maar die werd een paar honder meter voor de meet wel ontsierd door een grote valpartij, die veroorzaakt werd door een schakelprobleem bij Mark Cavendish. Daardoor haalde de Brit van Etixx-QuickStep onder anderen de Italianen Elia Viviani en Sacha Modolo onderuit.

Debusschere kwam vervolgens als eerste over de streep.

Cavendish: 'Wonder dat ik niet ben gevallen'