Michael Matthews heeft woensdag de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Australiër won de sprint in Saint-Pourçain-sur-Sioule met overmacht.

De renner van Orica-GreenEdge troefde de Italianen Davide Cimolai en Giacomo Nizzolo af in de etappe over 179 kilometer, die van start ging in Saint-Amand-Montrond.

Matthews nam en passant de leiderstrui over van Michal Kwiatkowski, die zondag de proloog won. De Pool heeft net als nummer drie Rohan Dennis een achterstand van een seconde.

Moreno Hofland werd in de sprint voor de derde dag op rij zevende namens Lotto-Jumbo. Tom Dumoulin van Giant-Alpecin is de beste Nederlander in het klassement op de achtste plaats.

Het peloton wacht donderdag een heuvelachtige rit naar Croix de Chaubouret. De Franse rittenkoers duurt nog tot en met zondag.

Gilbert

De etappe van woensdag werd gekleurd door een ontsnapping van Philippe Gilbert en Florian Vachon, die op zo'n 100 kilometer van de streep werden vergezeld door Thomas Voeckler.

Gilbert hield het voor gezien toen de voorsprong snel terugliep en Vachon en Voeckler werden op 10 kilometer van de streep bijgehaald.

Nadat de eerste ontsnapping ten einde was, probeerden AG2R-rijders Romain Bardet en Jan Bakelants nog samen met Astana-renner Paolo Tiralongo weg te komen. Die poging strandde echter op een paar kilometer van de finish.

Winnaar Matthews, die twee jaar voor Rabobank reed, had de afgelopen dagen eerdere pogingen om de sprint te winnen zien mislukken.

''We hadden een ander plan bedacht. Op drie kilometer voor de streep zouden we ons op kop van het peloton nestelen. Dat lukte, mijn ploeggenoten waren ijzersterk vandaag en ik hoefde het alleen nog maar af te maken'', vertelde de ritwinnaar die aanvankelijk niet eens doorhad dat hij meteen ook de nieuwe leider in de koers was.

Lotto-Jumbo 'vol vertrouwen' voor eerste lastige rit Parijs-Nice