Iwan Spekenbrink hoopt als nieuwe voorzitter van de AIGCP, de belangenvereniging voor wielerploegen, snel hervormingen voor de wielersport te presenteren.

De manager van Team Giant-Alpecin, afgelopen weekend als eerste Nederlander verkozen tot preses, zal in die voorstellen alle adviezen uit het dopingrapport van hervormingscommissie CIRC meenemen.

"Die hervormingen zijn een heel mooie kans om de aanbevelingen te implementeren. Ik hoop dat we tegen de zomer een eerste gedeelte kunnen presenteren", laat Spekenbrink aan NU.nl weten.

"We hebben al een heel geavanceerd anti-dopingsysteem, maar dat moet nog sterker. Daarvoor moeten we met elkaar investeren in meer controles. En vooral zorgen dat er economische stabiliteit komt voor de ploegen."

Pijnlijk

De conclusies van de CIRC, die in opdracht van internationale wielrenunie UCI opereerde, zijn hard voor de vorige generatie wielrenners en spreken ook van een 'serieuze dopingcultuur' in het huidige peloton.

"Het is allemaal heel pijnlijk dat het nu op papier staat, maar iedereen weet dat in elke sport helaas vals gespeeld wordt. We moeten problemen op tafel leggen en ik vind het heel positief dat de wielersport daarin voorloper is."

"Het is redelijk revolutionair in de wereld van de topsport. De vraag is nu hoe we het gaan veranderen. We moeten er in ieder geval zorgen dat teams die zich goed gedragen worden beloond met een toekomst in de sport."

De afgelopen tijd is tussen UCI, teams en organisatoren al veel overleg geweest om tot een interessantere wielerkalender met een duidelijke lijn te komen en om meer zekerheden voor teams en sponsors in te bouwen.

Er is al jaren een groot verloop onder de naamgevende sponsors van teams. Bekende ploegen als HTC-Highroad, Euskaltel en Vacansoleil-DCM verdwenen gewoonweg uit het peloton. Het huidige Lotto-Jumbo had na het vertrek van Rabobank veel moeite om sponsor Belkin te vinden. Het Amerikaanse technologiebedrijf haakte vervolgens na anderhalf jaar al af.

Overleven

Spekenbrink hoopt om die reden dat het 'product' wielrennen er vanaf 2017 heel anders uitziet, al gaat 'resultaat voor de timing van invoering' in zijn ogen. "Er zijn twee dingen voor nodig. We moeten als sport geloofwaardig zijn en een competitief en gaaf product aanbieden ten opzichte van andere sporten."

"Om beide dingen te realiseren moeten we samenwerken. Als teams een stabiele toekomst hebben, is de noodzaak om doping te gebruiken een stuk minder. Dat moet niet meer nodig zijn om te overleven. Die structuurswijziging is noodzakelijk om een cultuur te veranderen."

Om de hervormingen van de CIRC door te voeren zal Spekenbrink ongetwijfeld veel tegenstanders moeten overtuigen. Diverse renners lieten al weten zich niet te herkennen in het door de commissie geschetste beeld. Geraint Thomas van Team Sky noemt het rapport zelfs 'beledigend'.

Ondertussen dreigt Astana de licentie voor de World Tour te verliezen vanwege een aantal dopinggevallen en stapt Lampre-Merida uit de MPCC, de beweging om de wielersport geloofwaardiger te maken, om de verdachte Diego Ulissi op te kunnen stellen.

"Het is erg jammer dat Lampre daaruit stapt, maar in de beginselen zijn alle teams het meer en meer eens. Iedereen wil stabiliteit en we zitten al heel vaak op één lijn."

Contador bevestigt medewerking aan bekritiseerd CIRC-rapport | De belangrijkste conclusies in het dopingonderzoek