Alberto Contador heeft zijn medewerking verleend aan het dopingonderzoek door de Cycling Independent Reform Commission (CIRC), het rapport waarop verschillende renners kritisch zijn.

Dat heeft de Spanjaard maandag gezegd op een persconferentie in de aanloop naar de Tirreno-Adriatico, die woensdag van start gaat.

De CIRC publiceerde maandag een rapport over hervormingen in het wielrennen. Daaruit bleek onder meer dat er nog altijd een dopingcultuur heerst in het wielerpeloton doordat 'microdoses' van prestatiebevorderende middelen nog populair zouden zijn.

"Het was interessant om te doen", zei Contador over zijn keuze om met de onderzoekers te praten. "Ze namen contact met me op en het stemde me blij om met ze samen te werken in de sport die ik liefheb."

Oud nieuws

In het rapport stond ook dat Contador een een voorkeursbehandeling van de UCI kreeg bij zijn positieve dopingtest in 2010. De Spanjaard testte tijdens de Tour de France van dat jaar positief op clenbuterol en werd mede op aandringen van het mondiale antidopingbureau WADA voor twee jaar geschorst.

De titelverdediger van de Tirreno verbaasde zich erover dat de media daar bovenop doken na publicatie van het rapport. "Ze deden alsof het nieuws was, maar in feite is het allemaal oud nieuws. Hoe de UCI zich heeft opgesteld is een oud verhaal, iedereen wist dat al." 

Contador ziet het het 228 pagina's tellende rapport als iets positiefs. "Ik hoop dat dit de wielersport een zet in de goede richting geeft."

Poels

Wout Poels is het met Contador eens dat het rapport een positieve uitwerking kan hebben, zo liet hij weten aan NU.nl.

"Ik heb het idee dat het wel de goede kant op gaat met de bestrijding van doping. De CIRC heeft natuurlijk met veel oud-renners gepraat die hebben gebruikt. Ik vind het lastig om zoiets over de huidige generatie te zeggen."

"Iedereen moet natuurlijk wel kritisch blijven", waarschuwde de Nederlander. "We moeten ook niet in slaap vallen. Het gaat niet vanzelf. Op zich is het goed dat het rapport is gemaakt om te kijken wat er binnen de UCI fout zat."

Poels had wel een kritische noot richting de onderzoekers. "Ik neig er wel naar om te denken dat ze van die 2,8 miljoen euro heel veel controles hadden kunnen doen. Het zou ook wat zijn als ze dadelijk om twee uur 's nachts kunnen controleren."

"Het is misschien een beetje naïef, maar ik heb eigenlijk wel vertrouwen in het systeem. Ik zou zelf ook helemaal gek worden als ik steeds ga denken dat mensen om me heen gebruiken."

Thomas

Geraint Thomas was dinsdagavond de eerste nog actieve renner van naam die reageerde op het CIRC-rapport. De ploeggenoot van Poels bij Team Sky is niet blij met de uitkomsten en noemt de beschuldiging dat er nog steeds sprake is van een dopingcultuur 'beledigend'.

"De oudere generatie is het meest cynisch over een schone sport, want zij weten niet beter", aldus Thomas tegen de BBC. "De wielersport is nu een stuk schoner. Ik zou er zelfs al mijn geld op durven zetten dat Bradley Wiggins en Chris Froome op een eerlijke manier de Tour hebben gewonnen."

Vincenzo Nibali en Fabian Cancellara hielden zich op de vlakte door te stellen dat ze het rapport nog niet hebben gelezen.

Contador verlengt contract bij Tinkoff-Saxo tot eind 2016