Thomas Dekker is er woensdag net niet in geslaagd het werelduurrecord te verbeteren. De Nederlander kwam in het Mexicaanse Aguascalientes tot een afstand van 52,221 kilometer.

Dekker kwam hiermee niet aan het record dat de Australiër Rohan Dennis begin februari op 52,491 kilometer heeft gebracht. Hij kwam uiteindelijk maar 271 meter tekort om het record te verbreken.

Dekker was wel sneller dan de Oostenrijker Matthias Brändle, die vorig jaar oktober 51,852 kilometer aflegde en even het record in handen had.

De 30-jarige Dekker ging bij zijn recordpoging goed van start, maar verloor in het middengedeelte veel tijd. Dat kon hij aan het eind net niet meer goedmaken.

Verslappen

De tijdwaarneming was zeer gebrekkig rond de Mexicaanse wielerbaan. De tv-uitzending moest afgaan op de schriijvende UCI-officials die zich op het middenterrein bevonden.

Halverwege leek Dekker dan ook goed op weg om het record te grijpen, maar juist in de fase dat Dennis eerder deze maand verslapte in Zwitserland gebeurde dat bij Dekker ook.

De Noord-Hollander had drie tot vier maanden getraind voor zijn poging op bijna 2000 meter hoogte, waar de luchtweerstand een stuk minder is dan in Europa. Dekker zag het als één van zijn laatste kansen om nog iets van zijn carrière te maken.

De man uit Dirkshorn zit sinds dit jaar zonder ploeg na zijn vertrek bij Garmin-Sharp, waar hij weinig goede resultaten neerzette de afgelopen drie jaar. De winnaar van de Tirreno-Adriatico kreeg in 2011 een kans van die Amerikaanse ploeg nadat hij terugkeerde van een dopingschorsing, die stamde uit zijn tijd bij Rabobank.

Wiggins

Jack Bobridge was vorige maand de eerste met een mislukte poging. De Australiër bleef steken op 500 meter achter Brändle, destijds nog de recordhouder. Eind vorig jaar was Jens Voigt de eerste die het officiële record van Ondrej Sosenka uit 2005 uit de boeken reed na de regelverandering van de UCI in 2014.

Sinds vorig jaar mogen renners weer met bijvoorbeeld dichte wielen de strijd aangaan. De verwachting is dat het record van Dennis niet het hele jaar standhoudt. Wereldkampioen Bradley Wiggins heeft aangegeven een poging te gaan doen en ook zilveren medaillewinnaar Tony Martin speelt met het idee.

Dekker tevreden met poging ondanks missen record