Gelderland heeft 5 miljoen euro uitgetrokken voor de organisatie van de start van de Ronde van Italië in mei 2016. Als de Italiaanse organisatie deze zomer toch voor een andere startlocatie kiest, zal de provincie het geld besteden aan de breedtesport.

Onder die voorwaarde heeft een meerderheid van de Provinciale Staten woensdag ingestemd met de miljoenensteun voor het binnenhalen van de start van de grote ronde. De 5 miljoen euro is de maximale bijdrage van de provincie.

Organisator RCS Sport Events besluit naar verwachting uiterlijk op 1 september of Gelderland de eerste drie dagen van de Giro d'Italia krijgt, maar er moet volgens de provincie nu al hard worden gewerkt om het grote evenement rond Hemelvaart volgend jaar mogelijk te maken.

De hele organisatie gaat naar schatting 11,3 miljoen euro kosten.

Crowdfunding

De ploegenpresentie en de start van de ronde zouden volgens de plannen in Apeldoorn moeten plaatsvinden. De tweede etappe begint en eindigt in Arnhem en een dag later moet Nijmegen start- en finishplaats zijn.

De drie steden hebben eerder deze maand besloten om elk 350.000 euro bij te dragen aan de organisatie. Het ministerie van Sport trekt 2,5 miljoen euro uit, maar pas als vaststaat dat de Giro inderdaad naar Nederland komt. De rest van het geld moet opgebracht worden door sponsoring en crowdfunding.

Gelderland heeft allerlei evenementen rond de start in petto. Zo komt er een toertocht over de Giroparcoursen. Ook zijn een Italiaans literair festival, Italiaanse themaweken in musea en filmhuizen en een culinair programma in de maak.

De Ronde van Italië begon twee keer eerder in Nederland. In 2002 was Groningen startplaats en acht jaar later deed de Giro Amsterdam aan.