Leontien van Moorsel heeft er vertrouwen in dat Thomas Dekker woensdagavond in Mexico het werelduurrecord bij de mannen gaat verbeteren.

"Die gaat dat gewoon pakken", zegt de houdster van het record bij de vrouwen tegen NU.nl. Dekker heeft de laatste jaren weinig aansprekende resultaten neergezet.

"Maar hij heeft wel getraind en dit is trainbaar. Dekker is altijd al een trainingsbeest geweest. Je moet er ook een beetje gestoord voor zijn. Dat was ik en is hij ook wel."

De 30-jarige Dekker gaat net als Van Moorsel in 2003, die op een normale fiets tot 46,065 kilometer kwam, op hoogte rijden in Mexico.

De voormalig renner van Rabobank, Silence-Lotto en Garmin-Sharp gaat om 19.30 uur Nederlandse tijd van start in Aguascalientes.

Liever dood

Van Moorsel verwacht dat Dekker voldoende motivatie in zich heeft om op te boksen tegen de 52,491 kilometer van Rohan Dennis, die deze maand het record van Matthias Brändle uit de boeken reed. De Oostenrijker had het weer afgepakt van Jens Voigt.

"Thomas gaat de frustratie van de afgelopen jaren waarin mensen hebben gezegd dat hij niet kan presteren zonder stimulerende middelen van zich af rijden. Het is bij een dergelijke poging belangrijk om te denken aan mensen die je gekrenkt hebben."

"Jeannie Longo had in die periode verschrikkelijke dingen over mij gezegd en ik moest haar record verbeteren. Dan kun je met modder gaan gooien of je benen laten spreken. Dat laatste heb ik gedaan en moet Thomas ook doen."

De nu 44-jarige Van Moorsel voorspelt een loodzware dag voor Dekker. "Het is onmenselijk. Ik heb die dag vaak gedacht dat ik liever dood wilde. Het is gewoon een uur lang verzuren en dat voel je in alle spiergroepen. Aan de andere kant maakt dat het ook machtig mooi."

Pijn

Van Moorsel maakt wel een onderscheid tussen haar record op de normale racefiets en de poging van Dekker op de tijdritfiets.

"In mijn optiek is de tijdrithouding makkelijker. Het blijft heel knap hoor, maar het is meer een snelheidsrecord. Ik ben echt uitgegaan van de kracht van de mens. Dat was ook mijn inspiratie."

Door een aanpassing van de UCI-regels in 2014 mag er nu bijvoorbeeld weer met dichte wielen gekoerst worden. "Elke wielrenner weet dat het heel anders is. Het is appels met peren vergelijken. Ik vind het een heel slechte zaak dat de UCI de regels heeft veranderd. Ze hadden twee records naast elkaar moeten laten bestaan."

Zo is de kans aanwezig dat Van Moorsel zelf haar record zaterdag kwijtraakt aan de paralympische atlete Sarah Storey. De Britse gaat een poging doen op de wielerbaan in Londen tijdens de prestigieuze Revolution-series van het baanwielrennen.

"Ik zie dat niet als een aanval op mijn record. Het is niet gelijkwaardig aan andere fietsen. Het doet best wel pijn dat de UCI de regels heeft veranderd. Ik heb me twee jaar lang de blubber getraind en de verzuring kwam uit mijn oren. Hopelijk gaat Thomas dat ook voelen. Dan kunnen we er later lekker over napraten samen."

5 vragen en antwoorden over Dekkers uurrecordpoging