Rohan Dennis heeft zondag het werelduurrecord verbeterd. De Australiër kwam in het Zwitserse Grenchen tot een afstand van 52,491 kilometer.

Het vorige record stond op naam van de Oostenrijker Matthias Brändle, die afgelopen najaar 51,852 kilometer aflegde in Aigle.

Dennis, de 24-jarige winnaar van de Tour Down Under, zag eind januari nog een aanval van zijn landgenoot Jack Bobridge stranden in Melbourne. De Australiër kwam ruim 500 meter tekort.

Voor een volle tribune in het velodrome in Grenchen nam Dennis al vroeg een virtuele voorsprong op Brändle.

De Australiër, met BMC wereldkampioen op de ploegenachtervolging, zag zijn voordeel gestaag groter worden en legde uiteindelijk 639 meter meer af dan de Oostenrijker van IAM.

'Heel veel pijn'

Dennis had de laatste meters, met het record op zak, nog niet kunnen genieten. "Het deed vooral heel veel pijn", reageert de 24-jarige renner die één jaar voor de opleidingsploeg van Rabobank uitkwam. "Ik ben moe, maar ook heel trots."

"Het leek misschien wel te makkelijk, maar dat komt vooral door de ongelooflijke steun van BMC." Met het materiaal en de begeleiding van de Zwitserse fietsenfabrikant had Dennis na zijn zege in de Tour Down Under naar de recordpoging toegewerkt. "Alles is perfect verlopen."

Video: Dennis snelt naar wereldduurrecord

Dekker

Later deze maand gaat Thomas Dekker een poging wagen om het nieuwe record van Dennis nog verder aan te scherpen.

De Nederlander, die sinds zijn vertrek bij Garmin eind vorig seizoen zonder ploeg zit, werkt zijn uithoudingsproef op 25 februari af in het Mexicaanse Aguascaliente.

"Vreemd om hier naar te kijken. Een geweldig uur voor Rohan Dennis. Gefeliciteerd en geniet ervan", reageert Dekker op Twitter. "Hij heeft de lat hoger gelegd. Prachtige prestatie."

Regelgeving

Het enthousiasme om het werelduurrecord te breken volgde op de gewijzigde regelgeving van de internationale wielrenunie UCI die het mogelijk maakt met tijdritfietsen optimaal gebruik te maken van de aerodynamica. Sosenka, en daarvoor onder meer Eddy Merckx, maakten gebruik van een traditionele wielrenfiets.

"Het is een fantastische prestatie", meende UCI-voorzitter Brian Cookson. "Rohan is de eerste renner die de grens van 52 kilometer overschrijdt. Het geeft ook aan hoe goed hij al is zo vroeg in het seizoen. Dat bewees hij al in de Tour Down Under. Het is mooi dat ook renners van buiten Europa zo veel interesse hebben in dit iconische record."