Wouter Wippert schreef zondag tegen zijn eigen verwachting in de laatste etappe van de Tour Down Under op zijn naam.

De Nederlander, in dienst van het Australische Drapac Cycling, troefde de Australiër Heinrich Haussler en de Belg Boris Vallée af in de sprint.

"Eindelijk, dit is fantastisch en eigenlijk nog steeds ongelooflijk", reageerde Wippert. "Ik heb de hele week druk gevoeld om juist in deze koers een goede prestatie neer te zetten. De eerste dagen voelde ik me niet fit, ik heb geprobeerd me de dagen erna zo rustig mogelijk te houden, tot vrijdag."

Toen eindigde de sprinter nog als derde. "Zondag was mijn laatste kans. Ik ben mijn ploeggenoot Graeme Brown gevolgd. Op 250 meter van de finish zette ik aan. Mijn ploeggenoten vroegen waarom ik mijn handen niet in de lucht stak na de streep. Om heel eerlijk te zijn; ik kon het nog niet geloven. Pas toen iedereen van de ploeg begon te juichen, geloofde ik het.”

Sterk

Wippert voelde zich voorafgaand aan de etappe al goed. "Ik stond vanmorgen op en mijn benen deden pijn, maar ik voelde me zó gemotiveerd. Ik voelde me zó sterk en zei tegen mijn ploeggenoten: 'Ik zou heel graag willen dat jullie vandaag meerijden van voren en wanneer er een gat ontstaat, dat jullie dit dichtrijden. Dat geeft mij vertrouwen en daarmee laten we ons zien. En ik ga het afmaken vandaag.'"

"Toen begonnen ze te lachen en zeiden; ‘Wij doen ons werk, maar als jij het niet afmaakt dan wordt er deftig nagesproken.’”

Wippert koerst zijn tweede seizoen bij Drapac, een ploeg waarmee hij vooral kleinere, niet-Europese wedstrijden rijdt. Hij behaalde vorig jaar zeges in minder bekende wedstrijden zoals de Ronde van Hainan, de Ronde van China en Ronde van Japan.

Dumoulin

Tom Dumoulin eindigde op de vierde plaats in het eindklassement en was daar tevreden mee. De Limburger van Giant-Alpecin moest in de openingswedstrijd van de World Tour drie Australiërs voor zich dulden: Rohan Dennis, Richie Porte en Cadel Evans.

"Vooraf had ik getekend voor de vierde plaats, want mijn voorbereiding was niet al te best", liet Dumoulin zondag weten op de website van zijn team.

Het verschil met winnaar Dennis was 22 seconden. Dumoulin liep de achterstand op in de vijfde etappe op zaterdag.

"In de race ging het uiteindelijk steeds beter lopen. Het is geen schande om vierde te worden achter drie Australiërs die wel in vorm waren. De ploeg heeft ook de hele week hard voor me gewerkt, dus ik ben blij dat ik met een goed resultaat naar huis kan.''

Wippert wint slotetappe, Dumoulin vierde in algemeen klassement