De Ronde van Frankrijk start in 2016 met een rit in lijn in het departement Manche. 

Het peloton fietst op zaterdag 2 juli vanaf het pittoreske schiereiland Mont-Saint-Michel naar Utah Beach aan de kust van Normandië.

Een stuk strand met historie, want hier landde op 6 juni 1944 een deel van de geallieerde troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Tourorganisatie gaf dinsdag ook de contouren van de tweede etappe prijs. De start is in Saint-Lô en de finish ligt 182 kilometer verder in Cherbourg-Octeville op de steile Côte de la Glacerie, met stijgingsstukken tot 14 procent. Etappe drie begint in het kustplaatsje Granville. Het verloop van die rit wordt later bekend.

Sprinters

"Een prachtige streek met adembenemende uitzichten", zei Tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie. "De sprinters komen aan bod in de eerste etappe, terwijl in de tweede etappe de klimmers al aan hun trekken komen."

De Tour heeft in zijn meer dan 100-jarige bestaan al 23 keer het departement Manche doorkruist, maar de woeste streek was niet eerder decor voor het Grand Départ. De laatste keer dat de Tour langskwam was in 2013 met de individuele tijdrit van Avranches naar Mont-Saint-Michel.

De laatste keer dat de Tour in Frankrijk startte was in 2013. Dit jaar was de Grand Départ in het Engelse Yorkshire, volgend jaar vertrekt de Tour vanuit Utrecht met een individuele tijdrit over 13,7 kilometer.