Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rabobank Development Team, opleidingsploeg KNWU, KNWU

Voortouw nemen Opleidingsploeg KNWU weigert samen met Astana te koersen

De Nederlandse wielerbond zal zijn opleidingsploeg niet laten starten in wielerkoersen waar ook de opleidingsploeg van Astana fietst. De KNWU hoopt dat meer ploegen dit voorbeeld volgen.
Door ANP/NU.nl

''Wij nemen het voortouw in deze actie. We hebben genoeg meegemaakt met doping de laatste jaren, nu is het een keer mooi geweest'', zegt directeur Huib Kloosterhuis van de wielrenunie zaterdag.

De Kazachstaanse wielerbond ontsloeg zaterdag algemeen directeur Dmitri Sedoun van de opleidingsploeg van Astana. 

Drie renners uit de opleidingsploeg zijn kort achter elkaar betrapt op het gebruik van anabole steroïden: Ilja Davidenok, Viktor Okisjev and Artoer Fedossejev. Het opleidingsteam is als gevolg van de dopinggevallen voor onbepaalde tijd geschorst.

Zelfreinigend vermogen

Manager Alexandre Vinokoerov benadrukte eerder deze week dat het opleidingsteam niets te maken heeft met de profploeg, waar komend seizoen onder anderen Lars Boom, Lieuwe Westra en Tour-winnaar Vincenzo Nibali rijden.

Kloosterhuis weet niet goed wat hij daarvan moet denken. ''Mijn indruk is dat het daar een rommeltje is en dat ze er met de pet naar gooien. Juist in de opleidingsploegen moet je niet hebben dat renners verboden middelen gebruiken.''

''Ik vind dat het zelfreinigend vermogen van het wielrennen nu zijn werk moet doen. Vanuit de wielerploegen moet het signaal komen dat we dit niet tolereren. De KNWU kan als actie nemen dat we onze opleidingsploeg niet laten starten in koersen waar Astana ook wil rijden. Ik weet zeker; als er tien ploegen zijn die hetzelfde doen, dan zal geen organisatie de ploeg van Astana nog uitnodigen.''


Lees meer over:

KNWUAstana

Aanbevolen artikelen