Vincenzo Nibali rijdt in 2015 zeer waarschijnlijk niet de Ronde van Italië. Mede op verzoek van zijn ploeg Astana richt de 29-jarige Italiaan zich volledig op het verdedigen van zijn titel in de Tour de France.

"Ik denk eerlijk gezegd dat ik niet deelneem aan de Giro", vertelt Nibali aan Cyclingnews. "Ik heb al eens gezegd dat áls ik meedoe ik ook wil strijden om de eindzege."

De ploegleiding van Astana wil de talentvolle Fabio Aru inzetten in de Giro.

"De Ronde van Italië ligt hem beter dan de Tour en als ik van start ga in de Giro zal ik hem overschaduwen. Het team wil dus dat Aru de Giro rijdt en ik de Tour, dat kan ik wel begrijpen."

Het kostte Nibali moeite om de knoop door te hakken de Ronde van Italië te laten schieten. "Ik heb de Giro niet meer gereden sinds mijn eindzege in 2013. Uiteraard wil ik graag nog eens een poging wagen die ronde te winnen."

Parcours

Nibali erkent dat het parcours van de Tour de France hem beter ligt dan het Giro-traject. "Er is een tijdrit van zestig kilometer in de Ronde van Italië, als je het mij vraagt een belachelijk besluit."

"De route van de Tour zie ik wel zitten, met nog minder tijdritkilometers dan dit jaar. Meer had ik niet kunnen vragen. Dit heeft zeker een rol gespeeld bij mijn besluit om me in 2015 te richten op de Tour."

Alberto Contador rijdt in 2015 wél zowel de Giro als de Tour. Chris Froome kiest waarschijnlijk voor de dubbel Tour/Vuelta.