Thomas Dekker wil in het voorjaar van 2015 een aanval doen op het werelduurrecord. De 30-jarige Nederlander, wiens contract bij Garmin niet wordt verlengd, zal zich de komende maanden alleen op deze poging gaan richten.

"Het zal een van de zwaarste beproevingen uit mijn leven worden, maar dat maakt me niet uit", zegt Dekker dinsdag in het AD.

"Ik ben er niet bang voor. Ik zet er de komende maanden alles voor opzij. Ik stop alles wat ik in me heb in dat ene uur. Of ik het ga halen? Ja, natuurlijk ga ik het halen."

De Zwitser Matthias Brändle zette het werelduurrecord eind oktober op 51,85 kilometer, nadat Jens Voigt in september al naar een record van 51,1 kilometer fietste.

Bradley Wiggins wil de afstand van Brändle ook gaan verbeteren volgend jaar, terwijl Fabian Cancellara eveneens met dat idee heeft gespeeld.

Wake-upcall

Dekker ziet het aanvallen van het werelduurrecord als een "wake-upcall voor mezelf". De Noord-Hollander kreeg na drie jaar bij Garmin-Sharp geen nieuw contract en er meldden zich ook geen andere ploegen voor de renner die tussen 2009 en 2011 geschorst was wegens dopinggebruik.

De tijdrijder zal in ieder geval de eerste maanden van het volgende wielerseizoen niet in het peloton rijden en weet nog niet wat hij daarna gaat doen.

"Ik ben niet klaar met wielrennen, maar wel met een rol in de marge. Kijk, ik kan wel voor een klein Italiaans ploegje gaan rijden, maar daar word ik niet beter van. De aanval op het werelduurrecord is iets anders. Ambitieus en alles of niks: dat past bij me."

"Het kan mijn laatste kunstje zijn. Misschien stop ik wel met het werelduurrecord op zak, misschien ga ik door. Maar dat zie ik dan wel."

Dekker weet nog niet precies waar en wanneer hij het record wil gaan verbeteren.