Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Marco Pantani

'Pantani moet postuum worden uitgeroepen tot Girowinnaar 1999'

Directeur Romano Cenni van Mercatone Uno heeft een advocaat in de arm genomen in een poging om Marco Pantani postuum uit te roepen tot winnaar van de Ronde van Italië in 1999.
Door NU.nl

Ivan Gotti, vijftien jaar geleden winnaar van de Giro, is bereid zijn titel af te staan aan de in 2004 overleden Pantani.

Pantani werd vlak voor het einde van de drieweekse rittenwedstrijd uit de koers gezet omdat zijn bloed een hematocrietwaarde van 52 vertoonde.

Renners die boven de 50 zaten mochten destijds twee weken niet koersen. Deze gezondheidstesten werden in 1997 geïntroduceerd om epogebruik te ontmoedigen.

Niet waterdicht

Volgens Pantani's oude sponsor Mercatone Uno was de test niet waterdicht. "Ik weet niet of het een fout was of een vooropgezet plan, maar het besluit om Pantani uit de Giro te zetten moet worden herzien", meldt advocaat Marco Baroncini in Italiaanse media.

"Mercatone Uno, en met name directeur Cenni, wil gewoon dat Pantani krijgt wat hem onrechtmatig is ontnomen."

Pantani had een voorsprong van liefst 5.38 minuten op nummer twee Paolo Savoldelli toen hij de Giro 1999 moest verlaten. In het slotweekeinde slaagde Gotti er nog in om Savoldelli te passeren en zo de Ronde van Italië te winnen.

"Het herschrijven van de geschiedenisboeken is geen probleem als je dat afzet tegen wat er is gebeurd met de arme Marco", zegt Gotti in La Gazzetta dello Sport.

"Als ze Marco die Giro-zege toekennen, zou ik me niet bestolen voelen. Ik ben bereid mijn overwinning in te leveren."

Precedent

Advocaat Baroncini wil dat het eindklassement van de Giro de gedaante krijgt zoals die na de twintigste etappe was, met Pantani ruimschoots aan de leiding.

Volgens de raadsman is er een precedent: onlangs werden de laatste drie rondes van een rally in Italië geschrapt omdat er opeens spijkers op de weg lagen, met lekke banden tot gevolg.

Pantani stierf in februari 2004 aan de gevolgen van een overdosis cocaïne. In augustus maakte de Italiaanse justitie bekend dat het onderzoek naar de dood van de renner is heropend.

Er zouden nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen die erop wijzen dat Pantani niet zelf verantwoordelijk was voor de overdosis, zoals werd aangenomen.

Aanbevolen artikelen