Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wilco Kelderman

'Veel landen jaloers op wielertalent in Nederland'

Nederland heeft met 104 zeges in UCI-koersen een geweldig wielerjaar achter de rug en volgens oud-renners Michael Boogerd en Bobbie Traksel kan het volgend jaar zelfs nog beter.
Door NU.nl/Charlie Bootsman

Nederland heeft met 104 zeges in UCI-koersen een geweldig wielerjaar achter de rug en volgens oud-renners Michael Boogerd en Bobbie Traksel kan het volgend jaar zelfs nog beter.

"We zijn heel goed bezig, er is zo veel potentie op dit moment", jubelt Traksel, wielercommentator en voorzitter van de Vereniging van Beroeps Wielrenners.

Toon alleen het PlaatjeToon alleen het Plaatje
Nederlandse wielerprestaties 2014
Nederlandse wielerprestaties 2014

"Ik denk dat veel landen jaloers op ons zijn. Het ziet er ontzettend goed uit en er zijn genoeg middelen om die ontwikkeling door te kunnen zetten."

Overgeslagen

Terugkijkend op 2014 springen de winst van Niki Terpstra in Parijs-Roubaix en de ritzege van Lars Boom in de kasseienrit van de Tour het meest in het oog. Daarnaast won Pieter Weening nog een etappe in de Giro d'Italia.

"En we hebben met Slagter en Poels ook nog ritten gewonnen in de iets kleinere rondes. Dat zijn met Hofland en Danny van Poppel voor de sprints mannen voor de toekomst waar we nog heel veel plezier aan gaan beleven", vult Traksel aan.

Wilco Kelderman en Tom Dumoulin, beiden pas 23 jaar, zijn volgens Boogerd de groeibriljanten voor de komende jaren. "Die zijn er rijp voor om nog meer te winnen. Dat zijn jongens die gewoon een stap in hun ontwikkeling hebben overgeslagen."

Traksel voorziet een glorieuze terugkeer voor Robert Gesink, die in de Vuelta al liet zien weer op niveau te zijn. "Hij gaat zich echt herpakken en ik hoop dat hij zich minder op het klassement en meer op winnen gaat richten."

Breder scoren

Bauke Mollema en Boom gaan in 2015 voor het eerst in buitenlandse dienst rijden. Dat is geen slechte ontwikkeling als het aan Traksel en Boogerd ligt. "De spreiding is wel goed, misschien kunnen we dan nog breder scoren. Straks staan er gewoon drie renners in de top tien van de Tour", filosofeert Boogerd.

"Boom gaat zich weer laten zien bij de top van de wereld. Hij moet met zijn talent ook Parijs-Roubaix kunnen winnen", zegt Traksel. In de Ardense klassiekers zoals Luik-Bastenaken-Luik ziet hij wel een probleem voor de Nederlandse renners.

"Daar hebben we geen echte favorieten. Wel mensen die we vooraf twee of drie sterren geven, maar geen vijf sterren." Boogerd verwacht daarin veel van Mollema. "Hij heeft het in zich, maar hikt er tegenaan. Het is moeilijk om eendagsrenner en klassementsrenner tegelijk te zijn. Gelukkig is hij met zijn 27 jaar ook nog niet zo oud."

Oogsten

In vergelijking met andere landen staat Nederland er qua leeftijd goed voor. Traksel: "Onze sterren staan wat gunstiger dan bij andere landen. Rodriguez, Contador en Valverde hebben bij Spanje ook niet het eeuwige leven, daaronder is het helemaal niet zo dik gezaaid met jong talent."

Toch ziet Traksel in de aanwas van talenten een groeiend probleem. "Het opleidingstraject valt een klein beetje stil door het wegvallen van Rabobank. Iemand als Terpstra is zo goed geworden omdat hij altijd concurrentie had van dat Continental Team. Dat is nu in handen van de KNWU, maar het contract gaat aflopen."

"Voor de andere ploegen kost het te veel tijd, energie en geld om renners op te leiden. Die moeten oogsten om een sponsor te behouden. Het klinkt misschien raar na een superseizoen, maar we moeten daar kritisch over blijven en op tijd aan de bel trekken."

Fatsoenlijk

Een andere kritische kanttekening is de wegwedstrijd van het WK, waar Nederland vorige maand zeer teleurstellend presteerde met vier renners die de finish haalden en een achttiende plaats van Mollema als beste resultaat. Traksel en Boogerd stellen een andere werkwijze voor bij bondscoach Johan Lammerts.

"De bondscoach doet bijvoorbeeld ook de cross, maar misschien is er ruimte voor een coach die alleen de profrenners doet. Dan komen de renners vaker bij elkaar en is er vanaf het begin van het seizoen finetuning richting de wereldkampioenschappen."

Boogerd wil volgend jaar bij het WK in de Amerikaanse stad Richmond graag een andere instelling zien. "De beleving van het WK moet anders, het moet een ding zijn vanaf het begin van het seizoen. Nu is het gewoon kijken wie in vorm is en dan loopt het uit op een domper. Dat paste niet in de lijn van het seizoen, we moeten een fatsoenlijk WK afleveren."


Lees meer over:

Michael Boogerd

Aanbevolen artikelen