Coaches Peter Schep en Jabik-Jan Bastiaans zijn zeer gelukkig met de terugkeer van Theo Bos als baanwielrenner bij de Europese kampioenschappen in Guadeloupe.

"Zijn aanwezigheid werkt supermotiverend voor de rest van de ploeg. Theo heeft al zoveel kampioenschappen op het hoogste niveau gereden en blijft ongelofelijk ambitieus", aldus Schep vanaf het Franse eiland in de Caraïben tegen NU.nl.

De 31-jarige Bos, drievoudig wereldkampioen op de sprint, begint woensdag op de eerste dag van het toernooi met de kwalificatie op de ploegachtervolging.

Een plek bij de eerste vier is het doel voor de vijfkoppige equipe. "Met Bos erbij hebben we sowieso meer kans omdat we nu vijf sterke achtervolgers hebben. Dat is zeker nodig voor die ritten onder deze zware omstandigheden."

Favorieten

Guadeloupe is op zijn minst een opmerkelijke locatie te noemen voor de strijd om de Europese titels. De Duitse equipe klaagde al over de kwaliteit van de baan en de hoge temperaturen.

Bastiaans wil dat niet als excuus gebruiken. "Het weer hebben we niet in de hand. We zullen het ermee moeten doen. We hebben onze renners daarop voorbereid en ze kunnen er mentaal goed mee omgaan."

Voor het hele toernooi is de doelstelling een Europese titel. Met onder anderen Tim Veldt, Kirsten Wild en Wim Stroetinga heeft Nederland diverse kanshebbers op een medaille in de selectie.

Bastiaans: "We hopen met een Europese titel terug te komen. Bij zowel duur als sprint hebben we enkele favorieten in huis."

Boegbeeld

Op de ploegachtervolging zullen Bos en zijn teamgenoten donderdag weer in actie moeten komen als de kwalificatie woensdag goed verloopt. Schep en Bastiaans gaan hun uiterste best doen om de sprinter van Belkin, die sinds 2009 vooral op de weg actief is, vaker op de baan te laten rijden.

"We hopen dat er kansen zijn om hem er vaker bij te hebben. Hij heeft weinig tijd nodig om zich aan te passen aan de ploeg en het baanritme", legt Schep uit.

Bos rijdt komend seizoen voor het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka, dat graag wil toetreden tot de World Tour in 2015. Voor het baanwielrennen zou het volgens Bastiaans goed zijn als de Gelderlander beide disciplines blijft combineren.

"Boegbeelden als Theo heeft een sport altijd nodig, dus ook het baanwielrennen. Hij heeft daarin veel betekend voor Nederland en daarom zijn we trots dat hij er weer bij is."