Daniel Martin heeft maandag de koninginnenrit van de Ronde van Peking op zijn naam geschreven.

De Ier van Garmin-Sharp bleef in de bergetappe over 157 kilometer van Peking naar Mentougou de Colombiaan Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) twee seconden voor.

Philippe Gilbert werd derde en behield de koppositie in het algemeen klassement. De Belg begint dinsdag met drie seconden voorsprong op de nummer twee Martin aan de vijfde en laatste etappe, een rit over 117 kilometer in en rond de Chinese hoofdstad.

In de vierde etappe reed een groep van vier renners lange tijd aan de leiding. Onder hen ook Belkin-renner Graeme Brown. Guillaume Boivin (Cannondale), Boris Vallée (Lotto-Belisol) en Julien Vermote (Omega Pharma-QuickStep) completeerden de groep, terwijl de BMC-formatie van Gilbert in het peloton het tempo bepaalde.

Slotklim

In de voorlaatste klim moest Brown als eerste van de vier lossen, waarna op de elf kilometer lange slotklim alle vier de vluchters waren ingerekend door het uitgedunde peloton. 

Ryder Hesjedal zag een kans. De Canadees van Garmin-Sharp sloeg in de laatste kilometers een gat met het peloton en zag de Oostenrijker Riccardo Zoidl en de Belg Pieter Serry de achtervolging inzetten. 

Het drietal wist echter niet weg te blijven, waarna Martin met in zijn spoor Chavez wel een succesvolle demarrage plaatste. De leiderstrui wist hij niet te veroveren omdat Gilbert attent was.