Hoewel MTN-Qhubeka de deadline om zich aan te melden voor de World Tour liet passeren, hoopt het Zuid-Afrikaanse team komend jaar toch deel uit te maken van het hoogste niveau in het wielrennen.

Dat zegt teammanager Doug Ryder van de nieuwe ploeg van Theo Bos tegen Cyclingnews. "Het zou fantastisch zijn om een Afrikaans team in de World Tour te hebben."

Eigenlijk vindt MTN-Qhubeka 2015 te vroeg om toe te treden tot de elitecategorie. "Eerlijk gezegd is het meer een doel voor de lange termijn, maar het zou een mooie kans zijn."

MTN-Qhubeka vreest niet te kunnen voldoen aan enkele criteria van de UCI. "We hebben ook maar 22 renners, dat is wel erg weinig om aan elke grote ronde mee te doen. Misschien moeten we eens om tafel met onze sponsors MTN en Samsung."

Door de samensmelting van Garmin-Sharp en Cannondale valt er in elk geval één van de huidige World Tour-teams weg. UCI-voorzitter Brian Cookson verzekerde onlangs dat er ook in 2015 achttien ploegen deel uitmaken van de belangrijkste categorie. De vraag is dan welk team de vacante plek invult.

"De UCI is nog niet naar ons toegekomen met de vraag of wij een World Tour-licentie willen", meldt Ryder. "Ik weet ook niet hoe zo’n proces werkt, moeten wij ons zelf aanmelden? Volgens mij zijn zij aan zet."