Ellen van Dijk zag zaterdag pas in de herhaling op de grote schermen dat Marianne Vos ruimschoots was geklopt in de sprint op de WK wielrennen in Ponferrada.

De tijdritspecialiste had voorin willen zitten, maar moest de voorste groep in de slotkilometers laten gaan. "Heel jammer dat we haar niet meer konden ondersteunen", vertelt Van Dijk aan NU.nl.

"We hebben gestreden voor wat we waard zijn, maar ik was bergop niet goed genoeg. In de echte finale kon ik niet mee. Ik miste deze WK net dat beetje topvorm om van voren te zitten."

Vos pakte voor het eerst in negen WK's op de weg geen goud of zilver. "We kunnen haar niks kwalijk nemen. Ga meer eens in haar schoenen staan bij zo'n sprint. Het is makkelijk praten vanaf de zijlijn dat ze had moeten winnen."

Gek gemaakt

Bondscoach Johan Lammerts concludeerde dat Vos de 'absolute topvorm' miste in Spanje. Van Dijk kon zich vinden in die uitleg. "Ze ging te vroeg aan. Wanneer je net iets minder in vorm bent, maak je eerder dat soort fouten."

Voor Van Dijk zelf eindigde de WK daardoor in mineur. Ze leverde dinsdag haar wereldtitel tijdrijden in door slechts zevende te worden. "Ik had hier niet de vorm die ik wilde en heb mezelf in de tijdrit mentaal helemaal gek gemaakt. Dat was ver onder mijn kunnen."