Marianne Vos begint zaterdag in het Spaanse Ponferrada zoals elk jaar als grote favoriete aan de wegwedstrijd van de WK. De Nederlandse toprenster gaat voor haar derde wereldtitel op rij en vierde in totaal.

"De spanning stijgt, maar het scheelt wel dat ik daarmee om kan gaan. Ondanks al die titels heb ik echt weer zin om het te laten zien", vertelt Vos, ook succesvol op de baan en de mountainbike, aan NU.nl.

De Brabantse liet haar ploeg zondag wel schrikken door te lossen in de ploegentijdrit. Meteen na afloop stelde ze echter zich geen zorgen te maken over haar vorm in de wegrace, waar ze het speerpunt is van de Nederlandse ploeg.

"Natuurlijk is het moment van lossen niet leuk en twijfel ik dan aan mezelf, maar ik heb het eerder meegemaakt. Een mindere dag betekent niets voor de week daarna. Maar goed, het is niet vanzelfsprekend dat ik weer wereldkampioen word. Het kan ook zomaar een keer niet lukken."

Andere pionnen

Nederland kreeg door een val van haar ploeg Rabobank Liv in de ploegentijdrit, vlak na het lossen van Vos, wel twee klappen te verwerken. Eerst moest Anna van der Breggen zich afmelden en vervolgens bleek ook Annemiek van Vleuten niet op tijd hersteld.

"Het is met name voor hen vervelend. Ze waren allebei in supervorm en echt in staat om voor de titel te rijden. In de tactiek zal er alleen niet zoveel veranderen, behalve dat er andere pionnen staan in de finale. Andere landen zullen op ons blijven letten, maar dat zijn we gewend."

Toch ziet Vos ook sterke concurrenten uit die andere landen. De Britse Lizzie Armitstead en de Zweedse Emma Johansson lijken belangrijke uitdagers. "Amerika en Italië zijn erg sterk en willen ook kampioen worden. Het kan best weleens een interessante koers worden wat dat betreft."

Kers op de taart

Desondanks neemt de 27-jarige Vos geen genoegen met minder dan goud. "Die druk heb ik mezelf opgelegd sinds ik in 2006 bij mijn debuut meteen de titel pakte. Die druk vind ik ook wel mooi, dat is waar ik het voor doe. Het zou heel vreemd zijn als ik daar niet voor zou gaan."

De ploegentijdrit buiten beschouwing gelaten zijn de voortekenen ook goed voor Vos met winst in de Ronde van Italië, La Course en The Women's Tour. "Ik heb een geweldig seizoen gehad en dat geeft ook wel een bepaalde rust. Dat wil ik op een mooie manier afsluiten. Een wereldtitel is de kers op de taart."

Alles wat u moet weten over de WK wielrennen