Bauke Mollema vindt dat Nederland zondag op de wegwedstrijd van het WK moet gaan voor de wereldtitel.

"Realistisch gezien wordt dat heel moeilijk, maar we moeten het wel proberen op een WK", aldus de Belkin-renner tegen NU.nl.

Mollema en Tom Dumoulin, die woensdag al brons pakte op de tijdrit, zijn de kopmannen van de Oranje-equipe.

"Het doel is gewoon om een korte uitslag te rijden. Ik kan moeilijk zeggen dat ik tevreden ben als ik negende of zoiets word."

"Als ploeg moeten we koersen om te winnen. Dat betekent dat we initiatief moeten nemen en de wedstrijd naar ons toe moeten trekken."

In de lift

Nederland heeft naast Mollema en Dumoulin met Wilco Kelderman, Pieter Weening, Wout Poels en Tom-Jelte Slagter genoeg renners die de koers open kunnen breken.

"We hebben met Nederland dit jaar al meer dan honderd overwinningen behaald en dat geeft aan dat we als land in de lift zitten. Ik heb wel het gevoel dat we ook hier voor een verrassing kunnen zorgen."

Het parcours in het Spaanse Ponferrada is zowel voor klimmers als voor klassieke renners geschikt. Volgens Mollema heeft Nederland er baat bij om te zorgen dat er vroeg in de ruim 254 kilometer lange wedstrijd gekoerst wordt.

"Vanaf 150 kilometer kunnen we beginnen en daar moeten we een goed plan voor hebben. Wij moeten het als klimmers wat moeilijker maken voor mannen zoals Gerrans en Degenkolb. Op die manier wordt de koers open en dat is goed voor ons."

Relatieve rust

Toch weet ook Mollema dat de kans zeer groot is dat het aankomt op de laatste van veertien rondes. De omloop wordt afgerond met een pittige klim en een afdaling van twee kilometer richting de finish. Daar moet bergop het verschil gemaakt worden. "De kans is negentig procent dat het in de laatste ronde gebeurt."

Vorig jaar kwam Mollema naar het WK met de Vuelta in de benen, dit keer heeft hij minder gekoerst na de Tour de France. "Ik heb in relatieve rust naar deze wedstrijd toe kunnen leven en dat is ook goed. Het WK is natuurlijk superbelangrijk en daar wilde ik echt hard voor trainen."

"Het is essentieel om aan het einde van het seizoen nog veel motivatie hebben en ik voel me nu dus ook erg fris. Ik heb dit jaar in de klassiekers bewezen dat ik mee kan doen om de overwinning. Hopelijk kan ik nu ook mooie dingen laten zien."

De favorieten komen volgens Mollema vooral uit Spaanse hoek. "Die hebben zo'n sterke selectie met vooral Valverde die bergop supersterk is en ook nog eens rap in de sprint. Er zijn veel favorieten die kunnen winnen, ook met de Australiërs moeten we rekening houden."