Ellen van Dijk gaat haar min of meer mislukte WK-tijdrit uitgebreid nabespreken met bondscoach Johan Lammerts. De titelverdedigster werd in Ponferrada zevende en dat was vooral een mentale kwestie.

Door de tussentijden die Lammerts doorgaf, dacht Van Dijk dat ze er slechter voor stond dan in werkelijkheid het geval was. "Maar misschien ben ik daar iets te veel op gefocust, dat is een beetje mijn probleem."

Van Dijk kwam in de aanloop naar de race tegen de klok al een stuk minder zelfverzekerd over dan voor haar triomf in Florence vorig jaar. "Waarschijnlijk twijfelde ik iets te veel in mijn hoofd, het hele jaar was ik wat onzekerder in mijn tijdrit."

"Maar goed, ik eindigde nooit lager dan derde en was misschien wel tevreden geweest met brons. Maar nu ben ik zevende en zit ik te ver van mijn niveau. Dit is een harde klap, want ik heb er dit jaar echt niet met de pet naar gegooid."

De komende dagen gaat het vizier nog niet op de wegrace van zaterdag, maar wordt er geëvalueerd. "Dat wordt een pittige evaluatie. Ik moet dit goed op een rijtje zetten en kijken wat ik anders kan doen om die zelfverzekerdheid terug te krijgen."

Pech

Lammerts praat graag met Van Dijk over de gestrande missie om haar titel te prolongeren. "We zullen zeker terugkijken naar het trainings- en wedstrijdprogramma. Het is duidelijk dat dit een teleurstelling is. Hier had ze naar toegewerkt en we hoopten op een medaille."

Over het doorgeven van de tussentijden was Lammerts duidelijk. "Ze wilde die weten en dat heb ik aangegeven. Dan trekt ze zelf de conclusie dat het minder gaat. Natuurlijk had ze ook pech met de regen, want ze heeft het vooral laten liggen in het laatste gedeelte."

De teleurstelling bij Van Dijk betrof met name haar race en niet eens zozeer het verlies van de wereldtitel. "Ik weet ook wel dat wereldkampioen worden heel bijzonder is, dat doe je niet eventjes elk jaar. Dat is echt een zwaar gevecht en daarom was het podium ook goed geweest. Op dit hoge niveau zijn de verschillen klein."

Knop om

Zowel Van Dijk als Lammerts rekent erop dat ze er zaterdag weer staat in de wegwedstrijd wanneer titelprolongatie van Marianne Vos het doel is. "Ze zal hiervan herstellen en dan zien we wel hoe het gaat", aldus de keuzeheer. 

Van Dijk heeft in ieder geval een paar dagen nodig om bij te komen. "Oh ja, het weekend. Daar heb ik nog even geen plannen voor. Ik heb naar deze dag toegeleefd en dan zie ik wel verder. De knop moet nog even om, maar dat gaat me voor zaterdag wel lukken hoor."

Alles wat u moet weten over de WK wielrennen