Ellen van Dijk stelde dinsdag teleur bij de WK tijdrijden in Ponferrada. De titelverdedigster kwam tot haar eigen verbazing niet verder dan de zevende plaats.

"Ik was niet vooruit te branden, weet niet wat er met mijn benen aan de hand was", zei Van Dijk over haar rit over bijna dertig kilometer.

"Vorige week was het nog goed, hoe kan dit? Aan de voorbereiding lag het in ieder geval niet, ik was er klaar voor."

De 27-jarige Nederlandse moest meer dan een minuut toegeven op het schema van de Duitse winnares Lisa Brennauer.

Het laatste stuk reed Van Dijk in de stromende regen, maar toen was de achterstand al behoorlijk opgelopen. "Ik reed als een krant en dat werd een natte krant."

Mistroostig

Nadat ze was bijgekomen van haar inspanningen realiseerde Van Dijk zich dat het slechte resultaat misschien wel een mentale kwestie was. Bij het doorgeven van de tweede tussentijd, toen ze nog maar veertien seconden achter lag op de latere winnares, knakte ze.

"Kennelijk was het minder slecht dan ik dacht, maar ik ging mezelf naar beneden praten. Ik heb de tussentijden verkeerd geïnterpreteerd, dacht echt dat ik voor plek twintig reed. Het voelde zo slecht, dan is het heel moeilijk om dan mentaal nog tot het uiterste te gaan. Toen begon het ook nog te gieten. Dat paste wel in het mistroostige plaatje. Het was niet mijn dag."

Op het lange rechte stuk in het tweede deel van de tijdrit ging het mis voor Van Dijk. "Ik zag daar tegenop, maar besloot voor mezelf dat ik het als een uitdaging wilde zien. Daar had ik ook al mijn teamgenoten staan om me te steunen. Dat was wel motiverend, maar ik was al aan het denken en dan ben je in een tijdrit snel de klos. Hier leer ik van, maar ik wil natuurlijk niet leren op een wereldkampioenschap."

Titelverdedigster Ellen van Dijk zevende bij WK tijdrijden I Blaak tevreden met eerste WK-tijdrit I Alles wat u moet weten over het WK wielrennen