Chantal Blaak presteerde dinsdag naar behoren bij de individuele tijdrit op het WK in Ponferrada. De Nederlandse werd dertiende in een tijd van 40.23,63.

"Ik zou van tevoren kijken waar het schip strandt en heb alles eruit gehaald. Ik had niets te verliezen en ben er gewoon in gevlogen", stelde Blaak tevreden vast.

Blaak werd zondag met haar ploeg Specialized-Lululemon wereldkampioene, maar dat betekende niet dat de buit al binnen was. "Genieten is geen optie in een tijdrit, maar het scheelt natuurlijk wel."

Het was haar eerste op zichzelf staande tijdrit op een internationaal podium. "Ja, mijn eerste echte tijdrit bij de dames. Ach, eigenlijk is het allemaal hetzelfde met die tijdritten. Gewoon afzien, er is geen tijd om na te denken."

Trots

De 24-jarige Blaak dacht twee jaar geleden nog aan stoppen met wielrennen nadat ze haar goede prestaties bij de junioren niet kon waarmaken tussen de profs. Nu ziet de wereld er heel anders uit voor de geboren Rotterdamse.

"Ik heb onwijs veel progressie geboekt en daar ben ik echt trots op. Een paar jaar geleden kon ik nog geen tijdrit rijden en nu wel. Zelfs op internationaal niveau, deze afstand had ik nog nooit gereden."

Voor de wegwedstrijd van zaterdag is Blaak ondanks haar goede vorm waarschijnlijk gewoon één van de helpers van titelverdedigster Marianne Vos. "De renners en bondscoach zien wel dat ik aardig in vorm ben, maar dat betekent niet dat ik de finale in ga."

"Het is niet mijn parcours, daar ben ik heel eerlijk in. We hebben ook nog Marianne Vos hoor. Het zegt niks dat ze in de ploegentijdrit moest lossen, het is wel Vos hè. We hebben in ieder geval in de breedte een heel sterk land, het kan alle kanten op. Ik kan in ieder geval lang mee en haar goed van dienst zijn."

Van Dijk: 'Ik reed als een krant en dat werd een natte krant' | ​Titelverdedigster Ellen van Dijk zevende bij WK tijdrijden | Alles wat u moet weten over de WK wielrennen