Precies een week na de slotrit van de Vuelta meldt het wielerpeloton zich opnieuw in Spanje voor de wereldkampioenschappen. Het heuvelachtige Ponferrada vormt het decor voor de mondiale titelstrijd.

De Portugees Rui Costa verdedigt zondag zijn titel. Het parcours voor de wegrace, traditioneel het belangrijkste onderdeel van het evenement, is voor Spaanse begrippen vrij vlak.

Twee cols zullen de renners moeten bedwingen, maar de hoogtemeters zijn niet te vergelijken met die van de Ronde van Spanje.

Voor Nederland wordt het bij de wegrace voor mannen tijd om weer eens succesvol te zijn op het mondiale podium. De laatste medaille in de wegwedstrijd dateert van 1997. Destijds pakte Léon van Bon brons in het eveneens Spaanse San Sebastian.

Kenner:

Léon van Bon: "Winnen bij de mannen wordt heel moeilijk voor Nederland. Ze hebben niet echt een winnaarstype in hun midden en dat is toch wel nodig op een WK. Thuisland Spanje is voor mij de favoriet, al weet ik niet zo goed wat ik met het parcours aan moet."

"Er worden veel niet-sprinters naar voren geschoven, maar ook iemand als Tom Boonen ziet kansen. Toch lijkt het erop dat het niet genoeg bergop is voor de klimmers, dat geldt ook voor iemand als Bauke Mollema."

"Eigenlijk vind ik het ook wel mooi dat het niet al te lastig is. Tegenwoordig wachten ze dan namelijk gewoon tot de laatste col en dat maakt het koersverloop heel saai. Wie weet gaat Mollema met goede sprintbenen nog verrassen, maar kijkend naar de Vuelta ga ik toch voor Spanje. Valverde en Rodriguez hebben beiden een goede sprint in de benen en dat gaat echt belangrijk zijn."

Programma:

De finishtijden zijn volgens verwachting van de organisatie

Zondag 28 september

Wegwedstrijd mannen (start: 10.00 uur, finish: 16.35 uur) – Nederlandse deelname: Steven Kruijswijk, Stef Clement, Dylan van Baarle, Bauke Mollema, Tom-Jelte Slagter, Wout Poels, Tom Dumoulin, Pieter Weening en Wilco Kelderman.

Favorieten:

Wegwedstrijd mannen: Alejandro Valverde (Spa), Joaquim Rodriguez (Spa), Rui Costa (Por), Philippe Gilbert (Bel), John Degenkolb (Dui), Michael Matthews (Aus).