Robert Gesink kwam zondag in de zware negende etappe van de Ronde van Spanje als beste Nederlander over de finish. In de stromende regen verloor hij tijdens de bergrit ruim een halve minuut op de topfavorieten, maar was hij desondanks een tevreden man.

''Het was een hectische etappe die op zich best goed ging'', aldus Gesink direct na de door Winner Anacona gewonnen rit tegenover NU.nl. De Belkin-rijder finishte als 24e.

"Het was heel koud, het regende hard en de afdaling van de laatste klim was glad. Desondanks zat ik met Wilco Kelderman goed van voren.''

"De etappe was een zware beproeving door het weer en ik denk dat ik er desondanks goed doorheen ben gekomen. Je bent gewend om te zweten, maar nu had ik overal kippenvel en tintelende poten in de afdaling. Gelukkig kreeg ik het in de laatste klim weer wat warmer."

De Achterhoeker zakte van de zevende naar de achtste plek in het klassement, maar maakt zich daar weinig druk om.

"Ik verlies wat op de grote mannen, maar dat is geen schande. Dat ik nog steeds netjes in de top tien sta is gewoon heel goed. De ronde is drie weken, dus je moet dit soort etappes zo goed mogelijk constant doorkomen."

Contador

Gevraagd naar de wonderbaarlijk sterke indruk die Alberto Contador in de bergetappe maakte, slechts anderhalve maand na diens beenbreuk in de Tour de France, zei Gesink: ''Ik heb zelf ook een keer mijn been gebroken, en dat was echt niet vergelijkbaar met zijn blessure. Contador heeft de afgelopen weken goed kunnen trainen en is echt wel in orde om mee te doen in het eindklassement."

Na de rustdag van maandag staat er dinsdag een tijdrit van 36,7 kilometer op het programma. Gesink stelt zich tot doel om zijn achtste plek te verdedigen.

"Het eerste deel van de tijdrit gaat elf kilometer omhoog en daarna is het een lang stuk naar beneden. Ik moet daarom zorgen dat ik in het begin meteen een goed ritme pak. Daarna moet ik in het tweede deel met mijn lichaamsgewicht voordeel hebben op de kleine mannetjes. Ik zie de dinsdag positief tegemoet."

Afgestapte Hofland gefrustreerd door longproblemen | Bekijk alle klassementen in de Vuelta