Zdenek Stybar hoopt woensdag in de tijdrit van 16,1 kilometer rond Breda niet te veel schade op te lopen ten opzichte van de specialisten in de Eneco Tour.

"Ik ben geen tijdrijder, maar heb wel veel getraind op mijn tijdritfiets. Uiteraard zal ik er alles aan doen om mijn leiderstrui te behouden", zegt Stybar in een persbericht van zijn ploeg Omega Pharma-QuickStep. "Het belangrijkste is dat ik niet veel tijd verlies."

De titelverdediger greep dinsdag de macht door Lars Boom af te troeven in de etappe met aankomst in Vlijmen. Stybar hield zijn hoofd koel in de hectische slotfase.

"Het had voor mij geen zin om samen te werken, want dan zou ik de sprint sowieso verliezen. Toen Bauke Mollema terugkwam en meteen de spurt inzette, besloot ik ook maar te versnellen. Misschien maakte ik er een iets te lange sprint van, maar gelukkig hield ik stand."

In het klassement verdedigt Stybar een voorsprong van slechts één seconde op Boom. De verschillen zijn sowieso klein; de top 64 staat binnen een halve minuut van elkaar.

Mede daarom denkt Stybar dat de beslissing in de Eneco Tour pas in het weekeinde valt, wanneer er 'mini-klassiekers' worden verreden.

"De laatste drie dagen moeten me liggen, ook omdat ik een sterk team heb. Mijn conditie is goed, dus ik zal er zeker voor gaan. Of dat nu een tweede etappezege betekent of het winnen van het algemeen klassement."

Boom gelooft in eindoverwinning: 'Iets heel moois mogelijk'