Zdenek Stybar heeft de tweede etappe van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De Tsjech versloeg in de sprint Lars Boom.

Boom was na een rit over 175 kilometer die finishte in zijn woonplaats Vlijmen net niet opgewassen tegen Stybar. De Belg Sep Vanmarcke, ploeggenoot van Boom bij Belkin, eindigde als derde. Bauke Mollema ging als achtste over de streep.

Stybar nam met zijn ritzege ook de leiding in het algemeen klassement over van de Italiaan Andrea Guardini. Boom volgt op een seconde van de winnaar van vorig jaar.

In de hectische slotfase van de etappe reed Tom Dumoulin lek. De nummer twee van vorig jaar in de Eneco Tour werd door zijn ploeggenoten van Giant-Shimano opgewacht en wist uiteindelijk het tijdverlies te beperken tot 23 seconden.

De vlucht van de dag ontstond al vroeg. De Belg Kévin Van Melsen van Wanty-Groupe Robert reed samen met de Fransman Alexis Gougeard (AG2R) en de Rus Pavel Broett (Katoesja) al na enkele kilometers weg uit het peloton. De groep kreeg een maximale voorsprong van ruim vijf minuten.

Guardini

Astana, het team van klassementsleider Guardini, controleerde lange tijd de koers, maar slaagde er niet in om de voorsprong van het drietal terug te brengen.

Belkin ging de in slotfase vol op kop van het peloton rijden. Van de vluchters bleef Broett toen alleen over. De Nederlandse ploeg slaagde er op twaalf kilometer van de streep ook in om de Rus terug te pakken. Het peloton was inmiddels in stukken gebroken door de wind en de krachtsinspanningen van Belkin.

In de slotkilometers sprongen onder anderen Boom en Stybar weg. Mollema en Vanmarcke konden nog aansluiten, waarna Mollema, wellicht onbedoeld, Stybar lanceerde voor de sprint. Boom kon nog aan het wiel van de Tsjech komen, maar Stybar passeren zat er niet meer in.

Boom gelooft in eindoverwinning: 'Iets heel moois mogelijk'