Tom Dumoulin was maandag dicht bij de etappezege in de eerste rit van de Eneco Tour in Terneuzen.

De Limburger van Giant-Shimano rook in de slotfase van de etappe zijn kans en viel ruim een kilometer voor de finish aan.

''Er was tegenwind, het kan zo maar stilvallen achter je. Helaas, dat gebeurde niet, dan weet je dat ze snel kunnen komen", baalde Dumoulin na zijn uiteindelijk zevende plaats.

Dumoulins poging strandde op enkele tientallen meters voor de streep. De rit werd gewonnen door de Italiaan Andrea Guardini.

''Het is jammer. Ik wil hier graag winnen; een rit of het eindklassement. Het liefst beide. Ik voel me goed en grijp elke kans aan", blijft de 23-jarige Nederlander strijdlustig.

Tour de France

Vorig jaar in de Tour de France, in de rit naar Calvi op Corsica, deed Dumoulin al eens een vergelijkbare poging uit het peloton weg te rijden.

''Het leek erop, maar nu was ik er echt veel dichterbij. Het was geen vooropgezet plan. In de laatste tien kilometer, na de voorlaatste doorkomst, dacht ik wel: als het moment komt, dan ga ik."

"Veel renners waren vermoeid. Ik ook, hoor, maar je moet gewoon bij de pinken zijn. Een inspanning van anderhalve minuut gaat me de volgende dagen echt niet opbreken.''

Guardini sprint naar overwinning in eerste etappe Eneco Tour