Brian Cookson, voorzitter van de UCI, meent dat zaken omtrent het biologische paspoort op dezelfde manier behandeld moeten worden als na een positieve dopingtest van de A-staal. 

Dit zegt Cookson in reactie op de voorlopige schorsing van Roman Kreuziger. "Er zijn heel serieuze afwijkingen in het biologische paspoort van Kreuziger", vertelt de Brit aan Cyclingnews. 

"De experts van de UCI en CADF (anti-dopingbureau red.) hebben sterke aanwijzingen gevonden voor manipulatie van de bloedwaarden. Kreuziger mocht zijn uitleg voor deze vreemde waardes opsturen, maar deze is niet overtuigend genoeg geacht."

Tinkoff-Saxo nam de 28-jarige Tsjech niet mee naar de Tour de France, nadat bekend werd dat er onderzoek gedaan werd naar zijn biologische paspoort. De dopingautoriteit, CADF, had schommelingen in zijn bloedwaardes aangetroffen in de periode van maart 2011 en augustus 2011 en van april 2012 tot aan het einde van de Giro van dat jaar.

De nummer vijf van de Tour van 2013 reed destijds voor Astana, maar maakte aan het begin van 2013 de overstap naar Tinkoff-Saxo.

Ronde van Polen

Omdat het naar de zin van zijn ploeg te lang duurde voordat de UCI duidelijkheid gaf over de zaak, wilde Tinkoff-Saxo hem de Ronde van Polen laten rijden. 

"Dat is een rare gang van zaken", meent Cookson, die wel toegaf de frustratie van de ploeg te begrijpen. "Het geeft een verkeerd signaal af om een coureur eerst uit een ronde te halen en daarna weer mee te laten doen aan een andere competitie."

"Daarom hebben we besloten om meer duidelijkheid te scheppen voor de teams en dit soort zaken gelijk te stellen aan een positieve A-staal. Dat is de reden dat Kreuziger een voorlopige schorsing heeft. Wel moet er goed gekeken worden naar de duur van dit soort zaken. Er moet sneller duidelijkheid komen."

Tinkov

Oleg Tinkov, de teambaas van Tinkoff-Saxo, heeft met juridische stappen gedreigd, omdat de UCI de ploeg niet heeft ingelicht over deze zaak. Cookson moet lachen om deze uitspraken. "De twitterberichten van mijn grote vriend Oleg zijn altijd zeer amuserend. Ze zijn echter niet altijd op feiten gebaseerd."

"Mocht Tinkov de UCI aanklagen, dan kan hij met onze advocaten contact opnemen. We gaan onze procedures niet versnellen, omdat we worden geintimideerd. Ook de teams moeten hun verantwoordelijkheden serieus nemen."