Bauke Mollema was bij een Tour de France zonder tegenslagen niet tevreden geweest met een tiende plaats, maar gezien zijn ziekte in de eerste week en de slechte klimbenen in week twee reed de kopman van Belkin toch met een glimlach over de Champs-Élysées.

"Ik zou eerder zeggen dat ik onder deze omstandigheden tevreden ben. Er is veel gebeurd deze Tour, ik heb wel wat tegenslagen gehad en dingen meegemaakt", vertelt de Groninger, die het eigenlijk beter wilde doen dan zijn zesde plek van vorig jaar, aan NU.nl.

"Dat ik toch nog de top tien haalde, betekent dat ik het niet heel slecht heb gedaan. Dat geeft voor mij het vertrouwen dat er veel mogelijk is in een Tour waar ik niks tegenkom en alles meezit."

Het was voor Mollema een wereld van verschil met 2013 toen de mindere dagen pas in de derde week kwamen en er alleen maar een hosannastemming was over de eerste keer dat hij de top tien haalde in de grootste wielerkoers ter wereld.

"Vorig jaar was de Tour voor mijn gevoel minder zwaar en toen ik eenmaal in de flow zat, gaf dat ook heel veel energie. Dit jaar was het moeizaam. Het was heel zwaar en elke dag hectisch. Dat kwam vooral door hoe hard er gereden werd."

Tour de France in 20 beelden

De Tour van 2014 begon op 5 juli in Engeland. Zelden stonden er zoveel mensen langs het parcours. © ANP
De Tour van 2014, was de op één na snelste Tour ooit met een gemiddelde van 40,6 kilometer per uur. © ANP
Op de eerste dag verloor de Tour gelijk zijn eerste 'gezicht'. Mark Cavendish ging hard onderuit en moest opgeven. © Hollandse Hoogte,
Het was het begin van een ware exodus. Chris Froome moest na een reeks zware valpartijen opgeven. © ANP
Na Pieter Weening in 2005 won in 2014 eindelijk weer eens een Nederlander een etappe. Lars Boom kwam als eerste over de finish in de kasseienrit. © ANP
In de rit in 'De Hel van het Noorden' wist Vincenzo Nibali de basis te leggen voor zijn eerste Touroverwinnning. © ANP
Alberto Contador was de tweede topfavoriet voor de eindzege die op moest geven. Hij brak zijn been in de afdaling van de Petit Ballon. © ANP
Het peloton tijdens de afdaling van de Petit Ballon in de 10e etappe. © ANP
Afdalen van de Col des Chevrères door de mist. © ANP
De langste etappe was op 22 juli. Liefst 237,5 kilometer moest er worden afgelegd. © ANP
Bauke Mollema in de aanval tijdens de kortste etappe van de Tour. © ANP
De Belkin-ploeg reed met rouwbanden vanwege de vliegramp in Oekraïne. Ook werd er een minuut stilte gehouden. © ANP
De negentiende etappe werd geteisterd door noodweer. Tom-Jelte Slagter was lang in de aanval, ploeggenoot Ramunas Navardauskas maakte het af. © ANP
© ANP
Tom Dumoulin wist in de tijdrit een knappe tweede tijd neer te zetten achter winnaar Tony Martin. © Hollandse Hoogte
Marcel Kittel wist vier etappes te winnen. Elke sprint waaraan hij deelnam, won hij. © ANP
Peter Sagan wist geen enkele etappe te winnen. Hij eindigde vier keer als tweede en één keer als derde. © ANP
Vincenzo Nibali won de gele trui. Door deze winst is hij de zesde renner die de drie grote rondes heeft gewonnen. © ANP
De Arc de Triomphe in Parijs. © ANP
De winnaars van 2014 (vlnr): Thibaut Pinot (jongerenklassement), Vincenzo Nibali (algemeen klassement), Peter Sagan (puntenklassement), Rafal Majka (bergklassement) © ANP

Uithalen

Mollema zegt niet dat zijn mindere optreden aan de voorbereiding lag, maar filosofeert wel over een andere aanpak volgend jaar, wanneer hij waarschijnlijk voor Trek gaat rijden. 

"Ik dacht er zeker in de laatste week tijdens de koers wel over na wat ik anders ga doen. Daar ga ik nu nog niet verder over uitweiden. We gaan aan het ende van het seizoen goed evalueren en dan een mooi plan maken voor volgend jaar."

Zaterdag wacht na twee criteriums al weer de eerste serieuze koers voor Mollema met de Clasica San Sebastian. "Dat is wel een mooie klassieker waar ik al goed heb gereden. De energie heb ik daar nog wel voor. Daar wil ik nog één keer uithalen en dan neem ik wat meer rust."

Bekijk alle eindklassementen in de Tour de France | Zeeman en Mollema spreken meningsverschil uit