Vincenzo Nibali heeft zondag de 101e editie van de Tour de France gewonnen. De leiderstrui van de Italiaan kwam zoals verwacht geen moment in gevaar tijdens de laatste etappe met aankomst in Parijs.

De slotrit werd gewonnen door Marcel Kittel, die zegevierde in de massasprint op de Champs-Élysées.

De Duitser van Giant-Shimano rekende af met Alexander Kristoff en Ramunas Navardauskas. André Greipel legde beslag op de vierde plaats.

Vorig jaar won Kittel ook al de prestigieuze laatste etappe. De sprinter zegevierde deze ronde in vier ritten, net zoveel als Nibali.

Voigt

Traditiegetrouw lag het tempo in de beginfase van de laatste etappe erg laag. Pas bij het opdraaien van de Champs-Élysées, waar de renners acht rondjes moesten afleggen, ging de snelheid omhoog en probeerden coureurs te demarreren.

Onder anderen de 42-jarige Jens Voigt, Michael Morkov en Richie Porte kozen voor de aanval. De equipes van de sprinters gaven de vluchters echter weinig ruimte. Ver voor de aankomst was al duidelijk dat een massasprint onvermijdelijk was. 

Jean-Christophe Péraud, de nummer twee in het klassement, kwam bij het scheiden van de markt nog met de schrik vrij. De renner van AG2R reed even op achterstand na een valpartij, maar kon na één ronde weer aansluiten in het peloton.

Oppermachtig

Nibali (29) is de zevende verschillende Tourwinnaar in de afgelopen zeven jaar. De Italiaan toonde zich de voorbije weken oppermachtig, mede omdat zijn voornaamste concurrenten Chris Froome en Alberto Contador moesten opgeven door een valpartij.

Al in de tweede etappe veroverde Nibali de gele trui dankzij zijn zege in Sheffield. De Astana-kopman stond dat tricot even af, maar heroverde de leiding in het klassement door te triomferen in de Vogezenrit met aankomst op La Planche des Belles Filles.

Ook in de Alpen en in de Pyreneeën pakte Nibali een etappezege en om zijn overmacht te illustreren gebeurde dat telkens met een solo. Zijn voorsprong op de nummer twee Péraud is liefst 7.52 minuten. De laatste keer dat er zo'n verschil zat tussen de winnaar en de nummer twee was in 1997, toen Jan Ullrich afrekende met Richard Virenque.

Op het podium heeft Nibali naast de 37-jarige Péraud gezelschap van nog een andere Fransman: Thibaut Pinot. Sinds 1997 (Virenque) was geen enkele Fransman in de top drie van de Tour geëindigd.

Nederlanders

Laurens ten Dam en Bauke Mollema eindigden als respectievelijk negende en tiende. In 1989 finishten er voor het laatst twee Nederlanders in de top tien: Gert-Jan Theunisse (vierde) en Steven Rooks (zevende).

Voor het eerst sinds 2005 won Nederland bovendien etappe. Lars Boom was in de vijfde rit de sterkste in een etappe met kasseistroken uit Parijs-Roubaix.

De zeges in de belangrijkste nevenklassementen gingen naar Peter Sagan (groene trui), Rafal Majka (bolletjestrui) en Pinot (witte trui). AG2R won het ploegenklassement, voor Belkin.

Bekijk alle eindklassementen

Ten Dam: 'Ik hoor er nu echt bij' | Mollema: 'Weet nu zeker dat ik dit niveau in me heb'