Bauke Mollema en Laurens ten Dam zijn zaterdag door een matige tijdrit gezakt in het klassement van de Tour de France, maar de Nederlanders staan met één rit te gaan nog wel in de top tien.

Met name Mollema verloor op een nieuwe tijdritfiets veel tijd in de twintigste etappe, een 54 kilometer lange en relatief vlakke rit tegen de klok. De Groninger eindigde slechts als 140e op 9.26 van winnaar Tony Martin en duikelde van plek zeven naar plek tien.

Ten Dam moest 6.03 minuten toegeven op de snelste tijd, goed voor de 55e plaats. De Belkin-renner stak ploeggenoot Mollema voorbij, maar zag ook dat Leopold König en Haimar Zubeldia hem voorbij gingen in het klassement.

De inwoner van Maastricht zakte zo van de achtste naar de negende plaats. Het verschil met de achtste plaats van Zubeldia is maar acht seconden.

Martin

Vincenzo Nibali ging de voorlaatste rit met een straatlengte voorsprong in en eindigde in de daguitslag als vierde op 1.58, nog achter de Tsjech Jan Barta (1.47).

De Italiaan zal zich zondag in Parijs voor het eerst tot Tourwinnaar mogen kronen. Dan volgt nog de traditionele slotetappe naar de Champs-Élysées, waarin normaal gesproken geen verschillen meer worden gemaakt in het klassement.

Martin pakte zoals verwacht zijn tweede etappezege van deze ronde. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden deed 1 uur, 6 minuten en 21 seconden over de 54 kilometer (bijna 49 kilometer per uur gemiddeld) en bleef Tom Dumoulin voor. De Nederlander werd knap tweede op 1.39 van de Duitser.

Podium

De strijd om de podiumplaatsen achter Nibali lag voor twintigste rit nog wel helemaal open en Jean-Christophe Péraud werd de grote winnaar van dat gevecht. De 37-jarige Fransman reed ondanks een fietswissel een sterke tijdrit met een zevende plaats en steeg naar de tweede plaats in het klassement.

Dat ging ten koste van Thibaut Pinot. De 24-jarige kopman van FDJ mocht dertien seconden verliezen op zijn meer ervaren landgenoot, maar moest uiteindelijk 45 tellen toegeven.

De klimmer zal wel op het podium mogen staan in Parijs, omdat Alejandro Valverde slechts 28e werd op ruim een minuut van Pinot en zo vierde bleef in het klassement. Pinot stelde bovendien de winst in het jongerenklassement veilig.

Tejay van Garderen, die de drie minuten voor hem gestarte Mollema al snel inhaalde, was achter König de nummer zes in de daguitslag en de Amerikaan van BMC klom ten koste van Romain Bardet naar de vijfde plaats in het klassement. Het verschil met de jonge renner van AG2R is maar twee seconden.

Bekijk de uitslag en alle klassementen

Mollema baalt: 'Het was een drama' | Ten Dam: 'Vooraf zou ik voor negende plaats tekenen' | Zeeman teleurgesteld in Mollema na uitspraken over fiets