Vincenzo Nibali won maandag de tiende etappe in de Tour de France en heroverde de gele trui op de Fransman Tony Gallopin. Maar de Italiaan schrok van de valpartij van Alberto Contador.

"Ik heb medelijden met Alberto. Hij viel vlak voor me en ik was bang dat ik ook onderuit zou gaan", aldus Nibali over het fatale moment voor de Spanjaard. "Ik weet niet waarom hij viel."

Volgens Nibali had de val van Contador ook even een behoorlijke impact op het peloton. "Ik zag dat het een zware valpartij was en we hielden daarna de pedalen even stil. "

"Ik sprak met Richie Porte en de ploegleiding, maar Tony Marin had een grote voorsprong, dus we moesten weer koersen."

Scarponi

Nibali dankte vooral zijn ploegmaat Michele Scarponi na de zware etappe. ''Hij heeft na zijn val in de laatste afdaling nog ongelooflijk veel werk voor me verricht'', aldus de ritwinnaar, die bovendien de gele trui heroverde.

De Italiaanse kopman van Astana achterhaalde in de slotkilometers koploper Joaquim Rodriguez en liet de Spanjaard vervolgens achter om solo over de finish te komen.

''Ik had goede benen, daarom kon ik Rodriguez nog voorbij. Het was een hele zware dag vandaag.''

Herstellen

"We zijn pas tien dagen onderweg. Er komen nog veel meer lastige ritten aan", aldus Nibali na de finish van de zware bergetappe in La Planche des Belles Filles.

Dinsdag staat er een rustdag op het programma en die komt de kopman van Astana prima uit. "Morgen is een goede dag om mijn lichaam te laten herstellen."

Contador houdt gebroken scheenbeen over aan val | Balende Rodriguez: 'Nibali leek wel een vliegtuig'