Bauke Mollema kijkt reikhalzend uit naar maandag wanneer de zwaarste bergetappe tot nu toe in de Tour de France op het programma staat.

"Dat wordt een heel lastige dag met een zware slotklim. Ik heb er wel zin in, nu gaat het echt gebeuren", aldus de kopman van Belkin.

Het peloton rijdt op 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, naar La Planche des Belles Filles. "Zo'n lange aankomst bergop is toch wat ik het mooiste vind van alle ritten."

"En we gaan nu voor het klassement, al is het na die aankomst natuurlijk nog lang niet gebeurd. De klim is zes kilometer, in de Alpen en de Pyreneeën zijn ze nog veel langer."

Mollema staat nu twaalfde in het klassement, al zullen er boven hem wellicht nog wat renners wegvallen. "Ik sta er wel redelijk voor. Er zijn nog een stuk of vijftien renners die top tien kunnen halen. Na maandag zijn dat er misschien nog wel minder."

"Nibali staat natuurlijk ver weg, maar volgens mij sta ik op een minuut van het podium als we de mensen uit de kopgroep niet meerekenen. Voor hen ben ik niet bang. Wat dat betreft ben ik de eerste week goed doorgekomen."

Lappenmand

De twee bergen die maandag in de slotfase moeten worden bedwongen, naast La Planche des Belles Filles ook de Col des Chevrères, bevallen Mollema wel.

"In 2012 heb ik die slotklim gereden, maar toen was ik daarvoor gevallen. Ik werd zelfs nog dertigste ofzo, terwijl ik helemaal in de lappenmand lag. De voorlaatste klim is misschien nog wel steiler dan de laatste, het is zwaar genoeg om verschillen te maken."

Aanvallen lijkt Mollema niet verstandig op cols met een dergelijk stijgingspercentage. "Maar in de laatste vijfhonderd meter kan het wel, dan is het ieder voor zich. Daarvoor ligt het tempo zo hoog dat je misschien vijftig meter pakt en dan weer stilvalt. Dat is niet mijn plan."

Dumoulin: 'Martin reed gewoon bij ons weg' | Kruijswijk: 'Wist dat we voor plek twee reden' | Martin boekt fraaie ritzege in Tour, Gallopin pakt geel